itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Яким буде курс гривні до кінця року: член Ради НБУ Василь Фурман дав прогноз (відео)

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію гривні у 2024 році. До кінця року курс американського долара зросте до 41 грн/долар. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме і на кінець 2029 року становитиме 51,1 грн/$1. 

Таким чином, у наступні 5 років курс гривні щодо долара США знизиться на 38%. Це досить непоганий показник, адже за останні 5 років, гривня послабилася на 50%. Про це в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" розповів доктор економічних наук, член Ради НБУ Василь Фурман.

"Основні чинники, які впливають на курс національної валюти – це попит і пропозиція. Попит – це підприємства, які формують імпорт на валюту, а пропозиція – це ті, хто продають валюту – експортери, люди, які працюють закордоном і переказують сюди кошти. А також міжнародна фінансова допомога, яка у вигляді кредитів чи грантів надходить до нашої країни.

У нас сьогодні є дисбаланс валютного ринку. Якщо до великої війни ринок був збалансований, то зараз незбалансований. Національний банк України постійно виходить з інтервенціями. Наприклад за минулий місяць продали більше, ніж 1,65 млрд доларів. Але завдяки тому, що у нас значна міжнародна фінансова допомога, це нам дозволяє тримати наші золотовалютні резерви НБУ на достатньо високому рівні. І на початок цього місця золото валютні резерви НБУ складали більше, ніж 43 млрд доларів.

НБУ, коли змінив валютно-курсову політику з 3 жовтня минулого року і перейшов до політики гнучкого курсоутворення, говорив, що гривня може коливатися в ту чи іншу сторону. Ми це сьогодні і спостерігаємо. Для НБУ пріоритет – це курсова стабільність. Вона вимірюється також тим, щоб була низька інфляція. Нацбанк ставить ціль 5%. Сьогодні інфляція, якщо говорити про березень, – 3,2%…

Якщо взяти прогноз курсу гривні від МВФ, то за оці 5  років знецінення гривні буде аж на 38%, – це дуже незначний показник. Якщо ми поглянемо на останні 5 років, то гривня послабилася на 50%…

Тобто прогноз МВФ не є поганим для нас, він нормальний", – стверджує економіст.  

По материалам: Подробности