itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Українці можуть отримати 20% надбавки до пенсії: як це зробити

Жителі певних регіонів та переселенці можуть отримати спеціальну доплату до своєї пенсії. Ця можливість відкрита для мешканців гірських населених пунктів, а також для тих, хто стикається з недостатньо розвинутими галузями впродовж певних місяців проживання.

Це передбачено в законі України "Про статус гірських населених пунктів".

Хто може отримати доплату?

Для отримання додаткової надбавки до пенсії в розмірі 20% від основної суми, жителям гірських населених пунктів необхідно, щоб у цих місцях існували проблеми з соціально-побутовим обслуговуванням, доступністю транспорту та сферою застосування праці.

Цю додаткову надбавку визначається індивідуально для кожної особи і наразі становить 20% від основного пенсійного забезпечення.

Що потрібно для отримання? 

Для отримання цієї надбавки потрібно мати спеціальне посвідчення, яке підтверджує проживання в гірському населеному пункті. Його можна оформити через місцеву владу або ЦНАП, а процес отримання зазвичай займає до 30 календарних днів після подання заяви.

Ця надбавка також доступна переселенцям, які мають статус ВПО. Оформлення посвідчення для них відбувається відповідно до стандартної процедури з пред'явленням необхідних документів.

Нагадаємо, з вересня діти українських біженців повинні будуть піти до шкіл у Польщі.

По материалам: Подробности