itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Глави МЗС НАТО обговорять створення фонду допомоги Україні на $100 млрд

Міністри закордонних справ країн НАТО прибули до Брюсселя, щоб обговорити військову підтримку України, повідомляє Reuters.

Глави МЗС Латвії та Бельгії – Криш'яніс Каріньш і Аджа Лябіб підтвердили, що на зустрічі розглянуть пропозицію про створення п'ятирічного фонду для допомоги Україні розміром у $100 млрд.

Раніше Bloomberg і Financial Times з посиланням на джерела писали, що таку пропозицію зробив генсек альянсу Єнс Столтенберг. Після прибуття до Брюсселя він заявив:

Ми маємо забезпечити надійну та передбачувану допомогу Україні в галузі безпеки на довгострокову перспективу, щоб ми менше покладалися на добровільні внески та більше на зобов'язання НАТО. Менше короткострокових пропозицій і більше багаторічних зобов'язань.

Читайте також

росія на 1 червня готує мобілізацію 300 тисяч вояків – Зеленський

Суму фонду в $100 млрд підтвердили глави МЗС Латвії та Бельгії – Криш'яніс Каріньш та Аджа Лябіб. За їхніми словами, на сьогоднішній зустрічі не планується ухвалювати жодних рішень щодо створення фонду. Остаточне рішення ухвалять на саміті у липні. Припускають, що внески до фонду становитимуть певний відсоток від ВВП кожного члена альянсу.

2 квітня Bloomberg писав з посиланням на джерела, що генсек НАТО запропонував створити фонд союзницьких внесків на $100 млрд для фінансування Сил оборони України впродовж п'яти років. Столтенберг переконує союзників підписати документ про створення структури на саміті альянсу. 

По материалам: Подробности