itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Підвищення пенсій, мінімальної зарплати та нові тарифи: що чекає українців з 1 квітня

Підвищення пенсій, мінімальної зарплати та нові тарифи: що чекає українців з 1 квітня
Марина Гаврильченко

З 1 квітня для українців відбудеться декілька суттєвих змін: підвищення пенсій, мінімальної зарплати, збільшення податків для бізнесу тощо. Про всі нововведення – у матеріалі "Подробиць".

Пенсії

Із 1 квітня частина українців буде отримувати більші виплати. Йдеться про пенсіонерів, які вийшли на пенсію, але попри це продовжують працювати. Перерахують пенсії вже через кілька днів, однак розмір надбавки буде відрізнятися.

Деяким літнім людям пенсії підвищать на 300 гривень, а деяким на понад 500 гривень. На суму від 500 гривень пенсії підвищать тим пенсіонерам, які продовжують офіційно працювати і одержують високу зарплату.

Загалом, в Україні понад 2,7 мільйони пенсіонерів продовжують працювати. Зазначимо, що перерахунок пенсій здійснюється раз на два роки і завжди відбувається саме у квітні.

Крім того, пенсії також підвищать тим українцям, хто досяг 65-річного віку і має необхідний стаж, тобто 35 років для чоловіків і 30 для жінок.

Мінімальна зарплата

Відповідно до ст. 8 Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" з 1 квітня 2024 року розмір мінімальної заробітної плати у місячному розмірі становитиме 8000 грн., у погодинному розмірі – 48 грн.

У зв’язку із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати підлягають перерахунку розміри тарифних ставок і посадових окладів для суб’єктів господарювання, умови оплати праці яких визначені виходячи із розміру мінімальної заробітної плати.

Прожитковий мінімум не зміниться і залишиться чинним до кінця поточного року в такому розмірі:

  • для дітей віком до 6 років – 2563 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 3196 грн;
  • для працездатних осіб – 3028 грн;
  • для осіб, які втратили працездатність, – 2361 грн.

Загальний показник прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць – 2 920 грн.

Податки для бізнесу

Відповідно, як роботодавці за найманих працівників, так і ФОПи за себе платитимуть з 1 квітня мінімальний ЄСВ у розмірі, що дорівнює 22% від мінімальної зарплати.

На 2024 рік заплановано два підвищення мінімальної зарплати:

  • з 1 січня – 7100 грн;
  • з 1 квітня – 8000 грн.

Відповідно, зміниться і мінімальний ЄСВ, який муситимуть платити роботодавці. З 1 січня він становить 1562 грн, а з 1 квітня буде 1760 грн.

Водночас на граничні розміри єдиного податку (ЄП) для ФОПів 1 та 2 груп, а також на граничну верхню межу доходів підприємців, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, нова мінімалка не вплине ніяк. Адже в розрахунок береться мінімалка, що була станом на 1 січня.

Тарифи

У квітні заплановано підвищення тарифів для постачальників холодної води у Києві та інших містах України. Згідно з новим проєктом НКРЕКП, підвищення тарифів на воду заплановано у два етапи: з 1 квітня та з 1 липня.

Навесні мешканців столиці може чекати підвищення на 34% – вартість водопостачання та водовідведення з нинішніх 30,384 гривні за кубометр з ПДВ може зрости до 40,776 гривні за кубометр з ПДВ.

При цьому, жителі Дніпра платитимуть – 37,61 гривні за кубометр з ПДВ, а у Вінниці з квітня пропонують платити 35 гривень за кубометр з ПДВ.

Рішення про збільшення тарифів на воду ще не ухвалили. Його повинні розглянути вже найближчим часом.

Також зростання тарифів з водопостачання можуть очікувати наступні споживачі:

  • "Львівводоканал" – 9,73 гривні за кубометр з ПДВ;
  • "Івано-Франківськводоекотехпром" – 5,63 гривні за кубометр з ПДВ;
  • "Чернівціводоканал" – 10,87 гривні за кубометр з ПДВ;
  • "Дрогобичводоканал" – 15,54 гривні за кубометр з ПДВ.

Читайте також, уряд затвердив виплати дітям загиблих захисників.

По материалам: Подробности