itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Євросоюз запровадить мито на зерно з росії та Білорусі

Єврокомісія найближчими днями запровадить мита на зерно з росії та Білорусі у розмірі 95 євро за тонну. Про це повідомляє Financial Times.

Співрозмовники видання стверджують, що це призведе до зростання цін щонайменше на 50%, що "знищить" попит на російське та білоруське зерно.

50-відсоткові мита також будуть встановлені на насіння олійних культур та продукти їх переробки. Це мито стане першим обмеженням, запровадженим ЄС на продовольчі товари після повномасштабного вторгнення військ рф в Україну.

FT зазначає, що Євросоюз довгий час опирався тиску з боку Польщі та країн Балтії, які вимагали обмежити імпорт продовольства з рф і Білорусі. У ЄС побоювалися, що такий крок може підірвати глобальні продовольчі ринки та завдати шкоди країнам, що розвиваються.

У 2023 році імпорт зернових, насіння олійних культур та продуктів їх переробки з росії до Євросоюзу досяг рекордних чотирьох мільйонів тонн, що становить майже 1% від загального споживання ЄС.

Запровадження мит на російське та білоруське зерно покликане "заспокоїти" деякі держави ЄС, а також фермерів, які вже кілька місяців протестують проти безмитного ввезення до країн Євросоюзу української продукції.

ЄС виробляє понад 300 млн тонн зернових та олійних культур щорічно, тому не потребує російського та білоруського імпорту.

Наприкінці лютого сейм (парламент) Латвії ухвалив закон, який забороняє ввезення сільськогосподарської та кормової продукції, виробленої в росії та Білорусі.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск говорив, що Євросоюзу варто ухвалити спільне рішення про заборону імпорту російського та білоруського зерна. На його думку, це буде "набагато ефективнішим, ніж рішення, ухвалені окремими країнами".

Він також зазначав, що Польща проаналізує рішення Латвії про заборону імпорту російської сільгосппродукції і може вжити аналогічних заходів.

По материалам: Подробности