itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Чехія закупила боєприпаси для України - WSJ

Чехія заявила, що закупила для України снаряди в країнах, які є союзниками росії. Про це пише газета The Wall Street Journal. Перші партії можуть прийти в Україну впродовж кількох тижнів.

Чеські чиновники не називають конкретні держави, які погодилися продати боєприпаси, однак зазначено, що до чеських партнерів входять союзники росії.

Радник чеського уряду з національної безпеки Томаш Пояр заявив:

Конфіденційність тут відіграє ключову роль: ми розмовляємо і говоритимемо з ким завгодно, незалежно від його лояльності чи політичної позиції – за небагатьма винятками, такими як Північна Корея.

Чехія розпочала подібну діяльність ще до початку російського вторгнення в Україну. Перші снаряди Києву планується відправити впродовж кількох тижнів. Для того, щоб приховати продавця, поставки здійснюватиметься через Чехію або треті країни.

Спеціальний посланець Чехії по Україні Томас Копецни заявив:

Ми як хобіти – маленькі і мирні, але в момент кризи ми кидаємося створювати союзи з набагато могутнішими країнами і досягати результатів.

Чеський план передбачає поставки Україні 300 тис. снарядів радянського виробництва та 500 тис. – західного партіями впродовж року. У разі збільшення фінансування обсяг поставок буде збільшений.

Наразі Чехія забезпечила фінансування першого траншу у розмірі майже 300 тис. снарядів. Ініціативу підтримали Німеччина, Канада, Нідерланди та Данія. 

Нагадаємо, Чехія веде переговори щодо закупівлі у Греції зброї та військової техніки для України. 

По материалам: Подробности