itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Ціни на продукти: що подорожчає у березні

Взимку ціни на деякі продукти в Україні зросли. Проте, очікується, що вже на початку весни, у березні, таких товарів стане більше. Про це повідомляє Today.       

Лютневі ціни характеризуються значним розмаїттям та нестабільністю: щось збільшилось у вартість, щось здешевшало, а щось не змінилось у ціні. За думкою експертів, ця динаміка вказує на баланс між попитом та пропозицією, а також на те, які позиції досягли свого піку цін.

Щодо майбутніх прогнозів, фахівці агропорталу вважають, що на початку весни ціни на окремі овочі можуть зрости на 2-7%. Це буде обумовлено:

  • змінами в співвідношенні попиту та пропозиції,
  • інфляцією,
  • погодними умовами,
  • світовими тенденціями.

Також великий вплив на ціни матиме якість овочів та фруктів, які наразі зберігаються в сховищах.

За словами Максима Орищака, аналітика компанії "Центр біржових технологій", серед продуктів з найбільшим ризиком інфляції у лютому виділяються риба та морепродукти, хліб та хлібобулочні вироби, молоко та молочні продукти, алкоголь. Ці товари щорічно підвищують свою ціну наприкінці зими через сезонні фактори.

Ціни на продукти: що подорожчає у березні

До категорії менш ризикових експерти відносять соняшникову олію, м'ясо та птицю, крупи та бобові, а також яйця та цукор. Це не означає, що у лютому ціни на ці товари обов'язково знизяться, але з високою ймовірністю можна очікувати, що вони залишаться серед найменш зростаючих у ціні.

Ціни на продукти: що подорожчає у березні

Щодо молочної продукції, прогнози суперечливі через різні джерела інформації: з одного боку, Мінагрополітика повідомляє про зростання надоїв, а з іншого боку, ціни на молочні продукти впевнено йдуть вгору.

У цьому сезоні приємно вразили цитрусові, такі як лимони, грейпфрути та апельсини. Їх вартість була приблизно такою ж, як вітчизняних яблук і груш, і заморожені фрукти і ягоди мали адекватні ціни через блокаду українсько-польського кордону, що призвела до збільшення внутрішнього виробництва. Таким чином, вартість продукції внутрішнього ринку компенсує душевний біль виробників-експортерів.

Раніше ми писали про те, яких змін чекати українцям у березні.

По материалам: Подробности