itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
"Залізний генерал": що зробив для України головнокомандувач ЗСУ Залужний

"Залізний генерал": що зробив для України головнокомандувач ЗСУ Залужний
Марина Гаврильченко

"Залізний генерал", головнокомандувач без радянської освіти та з реальним досвідом війни. Так говорили про Валерія Залужного у всьому світі. Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, завдяки своїм позиціям, ставленню й поглядам, він здобув повагу серед військових. Тож, що зробив для України генерал Залужний та за що його люблять українці – в матеріалі "Подробиць".

Хто такий Залужний

Уродженець міста Звягель, що на Житомирщині, Валерій Федорович Залужний став першим очільником української армії, який не мав жодного відношення до радянської армії – хоч і народився у сім’ї військовослужбовців та мріяв стати військовим з дитинства.

Залужний закінчив 1997 року загальновійськовий факультет Одеського інституту Сухопутних військ, після чого розпочав службу в Збройних силах України – дійшовши усіма щаблями аж до звання генерала та посади Головнокомандувача ЗСУ (найвищої в українській армії).

Російсько-українську війну 2014 року він зустрів випускником Національного університету оборони України імені Івана Черняховського. Залужний став найкращим випускником оперативно-стратегічного рівня підготовки. Після цього, у липні 2014-го його призначили заступником командира сектора "С" – це північ Донеччини (район Дебальцевого, який на початку наступного року став найгарячішою точкою на мапі війни) та захід Луганської області.

2017 року полковник Залужний отримав своє перше генеральське звання – генерал-майор. Тоді ж він був призначений начальником штабу оперативного командування "Захід". Наступного року він керував Об’єднаним оперативним штабом ЗСУ, а з 2019-го став командувачем оперативного командування "Північ".

Саме там його наздогнав указ Президента від 27 липня 2021 року – про призначення Валерія Залужного Головнокомандувачем Збройних сил України, тобто очільником усієї української армії. Заміна Залужним попереднього головкома Руслана Хомчака вважається одним із найголовніших успіхів у кадровій політиці Володимира Зеленського, оскільки Залужний, на відміну від Хомчака, мав авторитет у ЗСУ і був значно перспективнішим як очільник Збройних сил, зважаючи на перспективи великої війни, про яку почали говорити уже восени того ж року.

Успішні військові кампанії

"Залізний генерал": що зробив для України головнокомандувач ЗСУ Залужний

У той час, коли всі із подивом спостерігали, як Україна бореться із набагато сильнішим ворогом, зокрема боронить свою столицю, Залужний сказав: "Київ вистоїть!" Та відмовився підривати мости через Дніпро в Києві, що також відіграло важливу роль у довірі суспільства та зрештою в самій обороні.

"Я звертаюся до командирів – бережіть особовий склад! Ретельно плануйте операції та негайно реагуйте на зміни в обстановці! Людське життя – наш найвищий пріоритет. Цим ми кардинально відрізняємося від противника, який навіть не забирає тіла своїх загиблих і готовий ними встелити нашу землю, щоб прокласти дорогу для наступу", – сказав у березні 2022 року у своєму зверненні генерал.

Перемогу в битві за Київ, а також оборону півночі України та Харкова вважають тими подіями, які стали відправною точкою усіх подальших успіхів, зокрема й того, що завдяки злагодженим діям ЗСУ вдалося прогнати окупантів із Київщини, Чернігівщини та Сумщини вже до кінця квітня 2022 року.

"Його наполеглива підготовка напередодні вторгнення і кмітлива тактика ведення бою на ранніх етапах війни допомогли країні відбити російський натиск", – переконано заявляли Times у своєму матеріалі, який присвятили Залужному.

Згодом лише підігрів суспільну віру та повагу закордонних партнерів контрнаступ на Харківщині, коли українським військовим вдалося вигнати росіян з області. Тоді ЗСУ скористалися моментом і здійснили блискавичний контрнаступ, який змусив росіян поспіхом тікати, залишаючи військову техніку і навіть особисті речі.

Світове визнання

Цей великий успіх Збройних сил України, який фактично означав кінець путінської ідеї захоплення усієї країни чи більшої її частини та встановлення маріонеткового режиму, не тільки привернув до України, до її армії увагу світової спільноти – а і зробив справжньою суперзіркою світового масштабу Головнокомандувача ЗСУ.

Так, уже 23 травня 2022 року Валерій Залужний був включений журналом Time до списку ста найвпливовіших людей планети поточного року. Та на цьому оди українському генералу не завершилися. У вересні те ж видання присвятило персоні Залужного велику статтю, а його фотографію із промовистим підписом The General ("Генерал" чи "Полководець") розмістив на обкладинці номеру.

"Залізний генерал": що зробив для України головнокомандувач ЗСУ Залужний

У статті Залужний отримав велику кількість заслужених компліментів. Оскільки стаття вийшла уже після слобожанського контрнаступу Збройних сил України – найуспішнішої наступальної операції ЗСУ протягом повномасштабної російсько-української війни – особливу увагу в статті було приділено саме цій операції.

Звільнення Залужного

29 січня у мережі з'явилась інформація про звільнення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Проте прессекретар президента України Сергій Никифоров заперечив це. А в ISW наголосили, що російські пропагандисти використовують чутки про звільнення або відставку головнокомандувача ЗСУ для низки інформаційних операцій, у центрі яких – внутрішні справи України.

4 лютого президент України Володимир Зеленський підтвердив, що розмірковує замінити головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

8 лютого президент Володимир Зеленський зустрівся з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним. В релізах для медіа від пресслужб обох командувачів прямо не вказувалося про відставку Залужного. Пізніше з'явився пост у Facebook від міністра оборони Рустема Умєрова, в якому той наголосив на ухваленні рішення про необхідність зміни керівництва Збройних сил України. Вже згодом у вечірньому зверненні президент Зеленський чітко заявив про зміну військового керівництва України – на заміну Валерію Залужному на посаду заступить Олександр Сирський, який до цього був командувачем Сухопутних військ України.

По материалам: Подробности