itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
День народження першої леді: цікаві факти з життя Зеленської

День народження першої леді: цікаві факти з життя Зеленської
Марина Гаврильченко

Сьогодні, 6 лютого, День народження у першої леді України Олени Зеленської. Їй виповнилося 46 років. "Подробиці" дізнались цікаві факти з її біографії.

Зеленська стала наймолодшою першою леді в історії України. Вона народилася 1978 року в місті Кривий Ріг.

За освітою жінка – архітектор із дипломом Криворізького національного університету, однак за професією жодного дня не працювала. На останніх курсах вона захопилася КВН й одразу ж після захисту диплома вирушила на гастролі зі своєю командою. Переважно Зеленська писала жарти, але іноді все ж виходила і на сцену. За її словами, це траплялося, коли в команді не вистачало жіночих облич.

Перша леді більше 15 років працювала сценаристом у "Студії Квартал 95" і є була єдиною жінкою, яка писала жарти для шоу "Вечірній квартал".

День народження першої леді: цікаві факти з життя Зеленської

Свого чоловіка Олена Зеленська (у дівоцтві Кияшко) знає ще зі шкільної лави – вони вчилися в одній школі в паралельних класах, але були знайомі лише заочно. Стосунки зав'язалися після закінчення школи, і у майбутньому президентові України довелося ще якийсь час виборювати прихильність дівчини.

Потім упродовж восьми років пара просто зустрічалася, живучи окремо. А весілля відсвяткували в 2003-му, коли в гастрольному графіку видався вільний місяць. Подружжя виховує сина Кирила і доньку Олександру.

Цікаво, що президент і його дружина регулярно займаються спортом. Раніше вони п'ять днів на тиждень щоранку проводили у тренажерному залі.

Із книг жінка любить художню літературу, а з відомих президентських дружин особливо відзначає Мішель Обаму. Що ж стосується еталонів краси, то, за зізнанням самої Олени, у 60 років вона хотіла б виглядати, як актриса Меріл Стріп.

Хрещення за православним обрядом майбутня перша леді прийняла вже у досить дорослому віці, а її хрещеною матір'ю стала подруга і колега зі "Студії Квартал 95" Олена Кравець. Також чоловік Кравець – хрещений дочки Зеленських Олександри.

Перша леді супроводжувала чоловіка під час усіх публічних робочих закордонних зустрічей, а також опікувалася питаннями шкільного харчування, займалась впровадженням інклюзивної освіти у школах, домовленостями про запровадження аудіогідів українською мовою в музеях та галереях в різних куточках світу тощо.

День народження першої леді: цікаві факти з життя Зеленської

Також під патронатом першої леді реалізується проєкт "Українська книжкова поличка". Бібліотеки іноземних країн поповнюється українськими виданнями.

Крім того, дружина президента займалася роботою національної гарячої лінії з протидії домашньому і гендерно зумовленому насильству.

Перша леді України Олена Зеленська протягом усього повномасштабного вторгнення росії активно долучається до державницьких справ. Вона має власну фундацію, націлену на допомогу українцям.

День народження першої леді: цікаві факти з життя Зеленської

Олена Зеленська стала першою в історії дружиною лідера держави, яка виступила з промовою у Конгресі США. Виступ був присвячений сім'ям та дітям, чий мир та спокій порушила російська агресія. Перша леді також показала відео з дівчинкою Лізою з Вінниці, яка загинула від чергового терористичного обстрілу з боку росії.

Олена Зеленська закликала американських конгресменів продовжити постачання зброї та систем ППО для України, щоб наша держава мала змогу захистити своїх громадян від варварських обстрілів російської армії, а українські діти могли безпечно повернутися до навчання.

Вочевидь, Олена Зеленська перетворилася на потужну фігуру України на міжнародній арені. Перша леді фактично стала голосом президента, в умовах, коли він не має змоги часто здійснювати закордонні візити.

По материалам: Подробности