itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Допомога ВПО: що зміниться у виплатах у 2024 році

26 січня Кабінет Міністрів прийняв Постанову № 94, яка внесла суттєві зміни в соціальну підтримку внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих категорій. Зокрема, автоматично продовжено надання допомоги на проживання для всіх внутрішньо переміщених осіб до 1 березня.

Нові підходи до виплат та умов забезпечення житлом для переселенців розкриває Юридичний порадник для внутрішньо переміщених осіб.

Що змінилося в 2024 році?

1. Фактично, внутрішньо переміщених осіб (ВПО) розподілено на різні категорії, враховуючи їхні індивідуальні обставини та час звернення за допомогою на проживання. Це має конкретний вплив на надання допомоги. Зокрема, для певних груп ВПО автоматично продовжено надання допомоги ще на 6 місяців, тоді як іншим ВПО необхідно особисто звернутися із заявою протягом лютого-березня для продовження отримання допомоги. 

2. Термін "непрацююча працездатна особа" був уточнений і тепер охоплює осіб, які досягли 18-річного віку та є здатними до трудової діяльності, але у той же час не займаються працею, не проходять військову службу, не займаються підприємницькою діяльністю чи професійною незалежною діяльністю. Також ця категорія осіб не здобуває освіту за денною формою у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, або вищої освіти. 

3. Під час подачі заяви на отримання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам тепер пропонують заповнити опитувальник, який стосується їхніх потреб чи відсутності потреб у послузі з догляду за дитиною. Цей опитувальник визначається муніципальною нянею відповідно до встановленої Міністерством соціальної політики форми.

4. Передбачено винятки з загального правила, що в разі відновлення житлового приміщення, забезпечення житлом для постійного проживання або житлових фондів тимчасового проживання внутрішньо переміщеним особам виплата допомоги припиняється.

Мова йде про:

  • дітей-сиріт;
  • дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • осіб з їх числа віком до 23 років, які прибули з тимчасово окупованої рф території України.

Таким особам допомога не повинна припинятися. 

5. Врегульовано ситуацію щодо отримання щорічної або одноразової державної грошової допомоги особі, в якої встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України. 

Допомога ВПО: що зміниться у виплатах у 2024 році

6. Встановлено право працездатних осіб, які після завершення отримання допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО), але не працевлаштовані, отримати допомогу для малозабезпечених сімей.

По материалам: Подробности