itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Байден змінює стратегію з беззаперечної перемоги України на переговори з рф - Politico

Президент США Джо Байден поступово змінює стратегію допомоги Україні. Якщо раніше основною метою заявлялася беззаперечна перемога України, то тепер Білий дім припускає перемир'я з територіальними втратами. Про пише американське видання Politico з посиланням на джерела в адміністрації президента США.

Нова політика американського лідера спрямована на посилення позицій Києва та формування "сильної руки" для переговорів з москвою.

Офіційна риторика Білого дому та Пентагону з підтримки України не змінювалася, однак  тепер Вашингтон та Брюссель пропонують Києву зосередитися на обороні та утриманні територій.

Нова стратегія Джо Байдена включає посилення протиповітряної оборони України, будівництво оборонних загороджень, що включають протитанкові загородження та рови вздовж північного кордону України з Білорусією.

За рахунок посилення оборонного потенціалу України планується зміцнити позицію країни у подальших переговорах з путіним.

Ми виходимо з того, що єдиний спосіб закінчити війну – це провести переговори. Ми хочемо, щоб Україна мала сильні позиції, коли це станеться.

Як пояснюють співрозмовники Politico, зміна стратегії пов'язана з наближенням президентських виборів у США. Війна в Україні, яка затягнулася, без відчутної перемоги та успіхів ЗСУ на фронті, може ускладнити кампанію з переобрання Джо Байдена та зіграти на руку Дональду Трампу.

Ці дискусії [про мирні переговори] розпочинаються, але [адміністрація] не може публічно відступити зі своїх позицій через політичний ризик для Байдена.

18 грудня координатор Білого дому зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив, що США відправлять у грудні ще один пакет військової допомоги, після чого кошти для України буде вичерпано. За його словами, президент США готовий піти на компроміс із республіканцями для рішення щодо фінансування допомоги Україні.

Днями газета The New York Times з посиланням на російських і західних чиновників писала, що володимир путін через посередників подає сигнали про готовність розпочати мирні переговори з Україною, однак за умови, що за росією залишаться окуповані українські території. 

По материалам: Подробности