itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
"Допомога може бути урізана": Валерій Чалий розповів, коли Конгрес США схвалить фінансування України (відео)

Білий дім попередив Конгрес США, що до кінця 2023 року у США повністю закінчаться кошти для допомоги Україні, якщо законодавці не схвалять запропонований проект фінансування. Водночас шанси, що пакет допомоги для України буде схвалений, невеликі – 30-40%. І треба готуватися до того, що сума в $61 млрд, яка була закладена в бюджеті США на підтримку України, буде значно зменшена.  

Про це в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" розповів дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол України в США у 2015-2019 роках Валерій Чалий.

"Вірогідність (схвалення пакету допомоги до Нового року – ред.)… Це не лотерея, але я думаю що на сьогодні відсотків 30… І це що каже пан Шумер у Конгресі, про те, щоб приймати пакет військової допомоги для України окремо – це не дуже хороші речі. Хай вже буде цей спільний пакет, його дотиснуть треба до Різдва. Вірогідність 40% на сьогодні.

Але можу сказати дві речі. Перше – Україна  не залишиться без військової та політичної підтримки США. 100%, вони знайдуть механізми.

І друге. Так, допомога може бути урізана в обсягах. Для нас там запросили 61,4 мільярда доларів, але може бути менше….

У США йде велика закулісна боротьба за військові замовлення. Лобі включилось військове, і ті компанії  зараз будуть тиснути на політиків для того, щоб ці 90% коштів, які не в Україну йдуть, а йдуть в Канзас, Алабаму, Теннессі. Щоб ці гроші розподілились так, щоб інтереси республіканських округів був врахований…

…Якщо військовий бюджет проголосують, там є параграф 12-24 – "Ленд-ліз". І він може бути на столі як аргумент – "Не хочете давати гроші – от ленд-ліз".  Це один варіант. 

Другий – через різні програми, через різні відомства можна проводити. Це не буде, нажаль, така ж сума – 60 мільярдів, але 300 мільйонів уже є в бюджеті, і далі, якщо так набирати, в принципі можна військову частину закрити. Але це  варіант запасний – рятівний", – розповів Валерій Чалий. 

По материалам: Подробности