itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
"У три зміни": росія розбудовує військові заводи по всій країні (фото, відео)

росія активно нарощує виробничі потужності на своїх військових заводах. Про це свідчить аналіз супутникових знімків, які проаналізували "Схеми" (Радіо Свобода). 

Мова йде про підприємства, які виробляють і ремонтують бойові літаки та гелікоптери, а також збирають військові дрони та керовані боєприпаси. 

Казанський авіаційний завод

"У три зміни": росія розбудовує військові заводи по всій країні (фото, відео)

Авіазавод зі структури державної корпорації "Ростех", розташований біля цивільного аеропорту "Борисоглібське" у Казані. На ньому будують і ремонтують не лише цивільні літаки, а й стратегічні бомбардувальники, з яких запускають ракети по Україні.

Авіаексперт Анатолій Храпчинський коментує розбудову російських заводів:

Казанський авіаційний завод імені Горбунова за радянських часів був одним із найважливіших стратегічних обʼєктів, оскільки займався випуском та обслуговуванням стратегічних літаків ядерної тріади: Ту-16, Ту-22 (усі модифікації – ред.) та Ту-160. Тобто потужності заводу зараз дозволяють робити глибоку модернізацію та ремонт залишків Ту-22М3 та Ту-160.

У цьому році на території Казанського авіазаводу звели новий великий ангар, який складається з двох об’єднаних будівель, де розташований цех.

"У три зміни": росія розбудовує військові заводи по всій країні (фото, відео)

Ангар на території Казанського авіазаводу, який звели у 2023 році

Зведення цього ангару на території заводу відстежили за допомогою супутникових знімків Maxar та Planet Labs. Перші будівельні роботи почалися ще у 2018-му, у 2022-му будівництво прискорилося, а в цьому році його майже добудували.

Довжина нового ангару сягає 300 метрів, а ширина – понад 180. Його планують використовувати для будівництва нових цивільних літаків Ту-214. Також у цьому цеху також можуть ремонтувати та модернізувати стратегічні бомбардувальники.

Ангар складається із двох частин. Одна з них – приміщення для крупно-вузлової збірки або обслуговування та ремонту, з урахуванням розмірів та наявної руліжної доріжки там одночасно можна обслуговувати три літаки Ту-160. Друга – приміщення із цехами для ремонту, виготовлення або обслуговування агрегатів до літака. Тобто цілком логічно можна припустити, що в приміщення можна завезти деталі, і на виході отримати готовий літак.

Ще у 2016 році в рф розробили програму з модернізації стратегічної авіації, яка передбачає переоснащення старих Ту-160 в Ту-160М2. Значну частину коштів з мільярдної державної програми заклали саме на розбудову потужностей Казанського авіаційного заводу.

Іркутський авіаційний завод

"У три зміни": росія розбудовує військові заводи по всій країні (фото, відео)

Ще один державний авіазавод, який збільшує потужності для виробництва літаків, знаходиться в Іркутську. Його спеціалізація – винищувачі Су-30 всіх модифікацій.

На сьогоднішній день рф має понад 120 літаків Су-30.

"У три зміни": росія розбудовує військові заводи по всій країні (фото, відео)

Винищувач Су-30

Супутникові знімки Maxar та Planet Labs свідчать, що з 2019-го по 2021 рік на території заводу неподалік від основних потужностей з’явилась прибудова з виходом на авіасмугу.

У цьому році закінчується будівництво іншого, схожого об’єкта. Наймовірніше, другу будівлю також будуть з’єднувати зі злітною смугою.

Такі приміщення можуть використовувати для ремонту невеликих цивільних бортів типу Sukhoi Superjet і винищувачів Су-30.

Така будівля схожа на ангар вже виключно для регламентного обслуговування та невеликого ремонту. І такі приміщення можуть використовуватися для будь-яких літаків, які він спроможний розмістити, як Су-30, так і цивільні літаки, які також обслуговує цей завод.

Уральський завод цивільної авіації

"У три зміни": росія розбудовує військові заводи по всій країні (фото, відео)

Цей державний завод розташований у місті Єкатеринбург. Хоча сама назва говорить, що завод займається цивільною авіацією, також це підприємство ремонтує двигуни та редуктори, які використовуються у військових гвинтокрилах типу Мі-2, Мі-8, Мі-24 та Ка-52.

"У три зміни": росія розбудовує військові заводи по всій країні (фото, відео)

Російські гелікоптери Ка-52

У вересні цього року місцеві видання почали писати про дефіцит кадрів на заводах. Через збільшення обсягів виробництва набирає працівників і Уральський завод цивільної авіації.

З кінця 2021 року на території заводу почали будувати новий великий цех. У цьому році його добудували. Його довжина 145 метрів, ширина – 75.

Новобудова на Уральському заводі цивільної авіації – колишньому заводі №404 – це цех, де, скоріш за все, виробляється профільна продукція – авіадвигуни. Або допоміжні силові установки – це агрегати, які забезпечують додатковою енергією літак або гелікоптер. Такі будівлі не потребують прямого доступу до руліжної смуги.

Дубнянський машинобудівний завод і "Кронштадт"

"У три зміни": росія розбудовує військові заводи по всій країні (фото, відео)

Цей завод розташований у місті Дубна на півночі Московської області. На його території, зокрема, розташоване Машинобудівне конструкторське бюро "Радуга", яке входить до державної корпорації "Тактичне ракетне озброєння".

Саме "Радуга" виробляє ракети, як Х-22, Х-55, Х-101, якими росія обстрілює житлові будинки, торгівельні центри та об’єкти енергетичної інфраструктури українських міст.

Аналіз супутникових знімків території підприємства за 2021-2023 роки свідчить, що за цей період поруч із заводом з’явилась велика будівля.

Її почали зводити у 2021-му році, а добудували цьогоріч. Поруч обладнали два майданчики для гелікоптерів. У цієї будівлі з територією Дубнянського машинобудівного заводу – спільний заїзд.

Ця будівля – новий приватний завод з виробництва російських БПЛА, який належить компанії "Кронштадт". Ця фірма, пов’язана з холдингом "АФК-Система" Володимира Євтушенкова – російського олігарха з оточення Володимира Путіна. 

Профіль підприємства – випуск військових дронів під брендом "Оріон", "Геліос" та інших, з різними модифікаціями – від розвідувальних до ударних.

Керівництво "АФК-Системи" у травні 2022 року заявило про вихід з "Кронштадту", водночас досі має частку в 49,6% "дочки" "Кронштадту" – "КТ-Беспилотные системы", яка співпрацює з міноборони рф і ФСБ.

"У три зміни": росія розбудовує військові заводи по всій країні (фото, відео)

Презентація дрона "Сіріус"

У червні 2022 року, вже під час повномасштабної війни, один із менеджерів "Кронштадту" оголосив, що новий завод у Дубні набирає персонал, бо "нарощує обсяги виробництва".

Російське видання TopWar цитує заступника директора компанії "Кронштадт" Олексія Бєлих:

Новий завод з виробництва безпілотних літальних апаратів з метою виконання отриманих замовлень незабаром перейде на тризмінний режим роботи. У зв'язку з чим компанія "Кронштадт" продовжує набір персоналу.

Український військовий експерт Михайло Жирохов пояснює:

Збільшення темпів виробництва дронів – це прямий результат повномасштабної війни. Ще до 2022 року вони не робили ставку на БПЛА і здебільшого виготовляли їх для експорту в інші країни. Тепер ми бачимо, що вони активно почали розширювати це виробництво саме для своїх військових потреб.

росія готується до довгої війни

Російська влада відкрито звітує про появу деяких заводів військово-промислового комплексу. 

У жовтні цього року міністр оборони рф сергій шойгу взяв участь у церемонії здачі корпусу майбутнього ракетного заводу концерну "Алмаз-Антей", в індустріальному парку "Руднево" особливої економічної зони "Технополіс Москва". За словами "картонного маршала", підприємство випускатиме системи протиповітряної оборони.

У січні 2023 року стало відомо, що дочірнє підприємство "Концерну Калашніков" Zala Aero (ТОВ "Аероскан") придбало та переобладнало торгівельний центр в Іжевську "Італмас" під виробництво баражуючих боєприпасів типу "Ланцет". У вересні цього року подивитися завод приїздив володимир путін.

"У три зміни": росія розбудовує військові заводи по всій країні (фото, відео)

путін у колишньому ТЦ "Італмас", де виробляють "Ланцети"

Американський "Інститут дослідження війни" повідомив, що росія вже почала використовувати нові ударні дрони під назвою "Італмас" разом з іранськими Shahed-136/139. Хто і де їх виготовляє не повідомляється, але презентація схожих дронів відбувалася у колишньому ТЦ "Італмас".

"У три зміни": росія розбудовує військові заводи по всій країні (фото, відео)

Колишній ТЦ "Італмас"

Військовий експерт Михайло Жирохов пояснює активну розбудову військових заводів по всій росії тим, що кремль не збирається припиняти війну у найближчі роки, витрачаючи сотні мільярдів рублів на розвиток власного ВПК.

У рф існує програма розвитку збройних сил та військово-промислового комплексу, яка функціонує ще з 2010 року і ось в її рамках проходить модернізація основних підприємств оборонного комплексу та можлива побудова нових підприємств. Як ми бачимо, зараз активно йде "війна БПЛА" з обох сторін і росія робить на це певний акцент, але не забуває і про інші галузі. Це може свідчити й про те, що Росія готується "грати в довгу" у цій війні, і не збирається щось припиняти.

За інформацією Британської розвідки, бюджет рф на 2024 рік передбачає збільшення видатків на оборону на 68% порівняно з бюджетом на 2023 рік.

По материалам: Подробности