itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
росія налагодила маршрут постачання зброї з КНДР - RUSI

Влада росії та КНДР, ймовірно, налагодила маршрут постачання північнокорейської зброї. Про це повідомляє британський Королівський інститут оборонних досліджень (RUSI).

Його експерти вивчили супутникові знімки, зроблені в останні місяці над базою Тихоокеанського флоту рф у Фокіно Приморського краю та північнокорейським портом Расон.

Вони встановили, що у серпні-вересні 2023 року між Фокіно та Расоном почали курсувати суховантажі "Ангара" та "Мария". За цей час вони, ймовірно, перевезли сотні контейнерів як до КНДР, так і росії. При цьому обидва судна плавають з вимкненими транспондерами.

росія налагодила маршрут постачання зброї з КНДР - RUSI

Аналітики зазначають, що компанії, які володіють суховантажами, пов'язані з російськими військовими. "Ангара", щодо якої США запровадили санкції у травні 2022 року, належить також тим, хто знаходиться під санкціями "М-Лизинг" і "Марин Транс Шиппинг".

Раніше "Ангара" належала компанії Kaalbye Group, яку звинувачували у постачанні російської зброї до Сирії та Південного Судану.

Суховантаж "Мария" належить кіпрській компанії Azia Shipping Holdings, яка  може бути причетна до постачання російської зброї до М'янми.

Кінцевим пунктом призначення вантажів, які судна забирають у північнокорейському порту, є склад боєприпасів у Тихорецьку Краснодарського краю, який розташований лише за 200 кілометрів від російсько-українського кордону. Такий висновок експерти зробили, вивчивши знімки від 28 вересня, на яких контейнери в Краснодарському краї ідентичні тим, що раніше бачили у КНДР та Приморському краї.

Крім того, експерти звернули увагу, що з середини серпня 2023 року на території складу вирили понад 100 нових ям для зберігання боєприпасів.

Аналітики визнають, що встановити вміст контейнерів за допомогою лише супутникових знімків неможливо. Однак 13 жовтня представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі прямо звинуватив КНДР у постачанні боєприпасів та військового спорядження рф.

росія налагодила маршрут постачання зброї з КНДР - RUSI

Газета Washington Post пише, що КНДР виготовляє два типи боєприпасів, які російські військові активно використовують в Україні – це 122-мм снаряди для РСЗВ "Град" та 122-мм артилерійські снаряди для гаубиць.

За даними центру "Досье", останнім часом суховантажне судно "Ангара" як мінімум один раз перевозило реактивні снаряди. У корабельних документах, з якими ознайомився центр, йдеться, що у трюмі судна було 50,69 тонни ракет із розривним зарядом.

Нагадаємо, 12 вересня диктатор КНДР Кім Чен Ин прибув до росії. Його візит завершився 17 вересня. У рамках поїздки найтовстіший диктатор у світі зустрівся з володимиром путіним, віце-прем'єром Денисом Мантуровим та міністром оборони сергієм шойгу.

Що обговорювали на особистій зустрічі путін і Кім, невідомо, однак Південна Корея припустила, що йшлося про озброєння, і пригрозила росії санкціями.

Аналітичний проект Beyond Parallel на початку жовтня з посиланням на супутникові знімки повідомив, що обсяги вантажоперевезень між рф і Північною Кореєю різко зросли після візиту Кім Чен Ина.

5 жовтня у залізничному пункті Туманган на кордоні КНДР з рф було помічено не менше 73 вантажних вагонів, хоча за останні п'ять років там не було більше 20 вагонів за раз.

Після вторгнення росії до України Північна Корея підтримувала позицію москви. Пхеньян голосував проти резолюцій, які засуджують росію в ООН, а також єдиним у світі офіційно підтримав результати влаштованих кремлем "референдумів" для спроби анексії української території.

У липні 2022 року Україна розірвала дипломатичні відносини з КНДР.

По материалам: Подробности