itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Підводний газогін Balticconnector між Фінляндією та Естонією пошкоджений внаслідок диверсії

Робота підводного газопроводу Balticconnector між Фінляндією та Естонією була припинена 8 жовтня через витік. У вівторок, 10 жовтня, президент Фінляндії Саулі Ніїністе заявив, що причиною аварії міг стати "зовнішній вплив".

Збитки, завдані підводній інфраструктурі, були сприйняті серйозно. Цілком імовірно, що пошкодження газопроводу та телекомунікаційного кабелю є результатом зовнішнього впливу.

Він уточнив, що у розслідуванні обставин аварії братимуть участь представники НАТО. За інформацією Bloomberg, інцидент став наслідком диверсії.

Сейсмологи в Норвегії заявили, що зафіксували ймовірний "вибух" 8 жовтня в районі газопроводу Balticconnector, магнітуда оцінювалася в 1 одиницю.

Фінське видання Iltalehti з посиланням на джерело у сфері зовнішньої політики та політики безпеки повідомляє, що влада Фінляндії підозрює росію у підриві газопроводу Balticconnector.

Розгерметизація відбулася на ділянці труби у територіальних водах Фінляндії. Оператори трубопроводу помітили "незвичайне" падіння тиску, після чого трубопровід було перекрито.

Bloomberg уточнює, що на тлі аварії ціни на газ у Європі з неділі, 8 жовтня, зросли на 12%. Незважаючи на відсутність офіційних коментарів, слідство як основну версію розглядає саме диверсію.

Balticconnector – морський газопровід між фінським містом Інкоо та естонським Палдіскі, що з'єднує газові мережі двох країн. Трубопровід надає Фінляндії доступ до латвійських сховищ природного газу в Інчукальній.

Газопровід Balticconnector складається з 77-кілометрового двонаправленого морського трубопроводу між містами Інкоо у Фінляндії та Палдіскі в Естонії, 21-кілометрового наземного трубопроводу у Фінляндії та 55-кілометрового трубопроводу в Естонії.

Морська частина експлуатується спільно операторами Elering та Baltic Connector. У середньому за добу обсяг постачання газу трубопроводом може сягати 7,2 млн куб. м.

Підводний газогін Balticconnector між Фінляндією та Естонією пошкоджений внаслідок диверсії

До 2020 року оператори газових мереж Естонії, Латвії та Фінляндії підписали договір про створення єдиного газового ринку, а в 2022-му – єдиної газової зони.

Нагадаємо, наприкінці вересня 2022 року на російських газопроводах системи "Північний потік" по дну Балтійського моря сталися вибухи, які "порвали" три з чотирьох ниток трубопроводів. 

Хто влаштував вибухи, невідомо. володимир путін звинувачував у диверсії "англосаксів". Триває міжнародне розслідування.

По материалам: Подробности