itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Українці проходять навчання на шведських винищувачах Gripen: речник Зеленського розповів подробиці (відео)

Українські пілоти проходять навчання на шведських винищувачах Saab JAS-39 Gripen. Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час візиту до Швеції. 

Gripen ("Грифон") – шведський винищувач четвертого покоління. Використовується у країні з 1997 року. У Британії використовують як навчальний. 

Про передачу цих винищувачів Україні говорити поки замало, заявив в ефірі національного телемарафону "Єдині  новини" речник президента Сергій Нікіфоров. Теоретично до цього залишається три кроки.

Ми справді зосереджені на F-16. Причина в тому, що їх було виготовлено найбільше чисто статистично, математично. Їх отримати простіше, F-16. Але ми сконцентровані не лише на них.

 

У нас, скажімо так, в порядку легкості чи бажаності отримання, є перелік з чотирьох типів літаків. Це  F-16, це Gripen, французькі Rafal і Eurofighter Typhoon. Тому зосереджені ми не лише на  F-16. 

 

Gripen це дуже хороша альтернатива. Він універсальний, він як конструктор, він менш вимогливий. І він дуже добре себе продемонстрував. Зараз проходить тестування українських пілотів на цьому виді літаків, і відгуки дуже хороші.

 

Теоретично до цього (надання літаків – ред.) залишається три кроки. Зараз тестування літаків або тестування можливості українських пілотів на цих літаках. Потім тренування, потім політична згода і лише потім надання цих літаків. Поки що це лише теоретична можливість. Скажімо так, дивимося, що можна зробити. 

По материалам: Подробности