itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Пенсія за віком: як збільшити виплати

Для українських пенсіонерів, окрім індексації пенсії, є можливість збільшити суму виплат. Але використати цю хитрість зможуть лише ті, хто народився на початку або наприкінці року. Про це пише "Соціальна платформа".

Для того, щоб звернутися за призначенням пенсії, громадяни України мають термін – три місяці з дати настання відповідного віку. У Пенсійному фонді радять розпочинати процедуру оформлення пенсії раніше, щоб встигнути зібрати всі документи. Але саме це і може зіграти поганий жарт.

Як приклад, до Пенсійного фонду звернулася мешканка Вінницької області, якій 14 січня виповнилося 60 років, але заяву на призначення пенсії вона написала у грудні. У підсумку для розрахунків за основу їй взяли середню заробітну плату за три роки, що передували саме дати подання заяви, а не досягнення 60-річчя.

Таким чином, якщо особа починає отримувати пенсію з 2023 року та подає заяву у грудні 2022 року, для нарахування пенсії буде враховуватися середня заробітна плата за 2019-2021 роки (включно). А це означає, що розмір пенсії буде нижчим, оскільки середня зарплата по країні у 2022 році вища, ніж у 2021. Але, якщо заявку подають у 2023 році, то враховуватиметься заробітна плата за 2020-2022 роки, яка може бути вищою, це стосується й наступних років. Такий простий хід допоможе хоч трохи, але збільшити розмір пенсії.

По материалам: Подробности