itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Українська армія втратила майже всі безпілотники Bayraktar - Business Insider

Майже всі українські безпілотники Bayraktar TB2 турецького виробництва збиті російськими військами. Про це повідомило видання Business Insider з посиланням на дані аналітиків.

За даними видання, Київ у 2022 році повідомляв про отримання 50 Bayraktar TB2, але до кінця року вони майже зникли з поля бою. На думку експертів, зараз ці безпілотники переважно використовуються для розвідки.

Business Insider нагадує, що у перші місяці війни безпілотники турецького виробництва "називали українським рятівником". Тоді ж активно публікувалися відео враження ними російської техніки.

Однак, трохи більше за рік цінні безпілотники були майже повністю збиті, а використання тих, що залишилися, за словами одного з експертів, зводиться до розвідувальних функцій.

Експерт з безпілотних та роботизованих військових систем в американському Центрі військово-морського аналізу (Center for Naval Analyses) Семюел Бендетт вважає, що безпілотники такого типу добре працюють без складних засобів повітряної та радіоелектронної боротьби.

Вони "відносно повільні та низько літають", що робить їх ціллю для засобів ППО. Бендетт вважає, що російські війська змогли збити багато Bayraktar TB2 після того, як вдосконалили роботу засобів радіоелектронної боротьби.

Командувач військ ППО-ПРО – заступник головнокомандувача ВКС рф генерал-лейтенант Андрій Дьомін у квітні говорив, що російські війська знищили понад 100 безпілотників Bayraktar за час вторгнення.

Як пише Business Insider, за оцінками експертів, рф збиває майже 10 тис. українських безпілотників різного виробництва щомісяця.

В Україні планують збудувати завод для виробництва Bayraktar TB2. Їхній турецький виробник Baykar має намір завершити роботи через два роки.

Bayraktar TB2 – ударний безпілотник турецького виробництва з радіусом дії 150 км, крейсерською швидкістю 130 км/год та корисним навантаженням до 50 кг. Він оснащений системою автоматичного зльоту та посадки і може підніматися на висоту 8,2 км.

Нагадаємо, на початку травня військові збили над Києвом безпілотник Bayraktar.

По материалам: Подробности