itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
В ЄС вперше оцінили втрати української армії

Європейський Союз оцінює втрати серед українських військових з початку російського вторгення 24 лютого в 15 000 убитих і 35 000 поранених. Про це повідомило видання Euractiv з посиланням на документ дипломатичної служби, в якому міститься перша напівофіційна оцінка втрат.

У документі також зазначено, що, за оцінками США, втрати України становлять 17,5 тис. убитих. Загалом стали інвалідами, загинули чи зникли за час воєнних дій від 124 тис. до 131 тис. українських військових.

Ця оцінка істотно нижча за попередні дані, які повідомляли європейські офіційні особи та західні ЗМІ. 

Як пише Euractiv з посиланням на західних дипломатів на військових чиновників, майже неможливо отримати офіційне підтвердження втрат під час конфлікту від обох сторін.

У липні 2022 року Міноборони України засекретило дані про втрати ЗСУ.

Ця оцінка істотно нижча за попередні дані, які повідомляли європейські офіційні особи та західні ЗМІ. 

У листопаді минулого року голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що втрати ЗСУ у війні з росією становлять 100 тис. осіб. Пізніше з її заяви прибрали слова про українські втрати. В Єврокомісії пояснювали, що фон дер Ляйєн мала на увазі загальну кількість загиблих і поранених вояків.

ЗМІ з посиланням на документи з витоку Пентагону писали, що Україна могла втратити 124-131 тис. поранених та загиблих.

У грудні 2022 року радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявляв, що з лютого загинули від 10 до 13 тис. українських військових. Він також стверджував, що дані глави Єврокомісії є помилковими.

У квітні 2023-го міністр оборони України Олексій Рєзніков заявив, що втрати української армії менші за кількість жертв землетрусу в Туреччині, внаслідок якого загинули майже 50 тис. осіб.

По материалам: Подробности