Водійські посвідчення та техпаспорт можна буде оформити без пластику: як і коли

В Україні можна буде реєструвати авто чи оформити посвідчення водія без використання пластикових бланків. Про це повідомляє пресслужба МВС.

  • Така можливість з'явиться з 14 грудня 2022 року. 
  • Відповідні зміни були ухвалені урядом 4 листопада.

У найближчій перспективі більше не буде обов’язковим отримувати пластикові бланки документів про право керування транспортними засобами та про реєстрацію транспортних засобів.

Буде вибір між отриманням послуг:

  • виключно онлайн з оформленням тільки електронного варіанту документів, які дають право керувати транспортними засобами;
  • чи з оформленням традиційних пластикових бланків посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.

Таким чином, електронні варіанти документів (Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортних засобів) можуть стати єдиними наявними у людини документами, що дають право на керування.

  • Раніше при реєстрації авто або при отриманні посвідчення водія обов’язковим було оформлення бланків цих документів.
  • Від середини грудня можливо буде від бланків зовсім відмовитись.

Начальник головного сервісного центру МВС Микола Рудик сказав:

Посвідчення водія або свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу в Електронному кабінеті водія чи в застосунку "Дія" не просто стає рівнозначним до фізичних документів, а може повністю їх замінювати.

Самостійно у кілька кліків можна буде оформляти обмін посвідчення водія, проводити реєстраційні дії з транспортними засобами у тих випадках, де огляд фахівців експертної служби МВС не є обов’язковим.

Разом з тим громадяни зможуть зекономити не сплачуючи за бланкову продукцію.

Усі ці зміни про Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортних засобів набудуть чинності 14 грудня 2022 року.

По материалам: Подробности