itemscope itemtype=’http://schema.org/ImageObject
Місія МАГАТЕ на Запорізькій АЕС: коли розпочнеться перевірка та скільки триватиме

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) прибула на Запорізьку АЕС вдень 31 серпня, росіяни не пропускали її, аргументуючи тим, що вони затримали українську ДРГ. Проте зрештою делегації вдалося потрапити до окупованого Енергодару.

Як повідомляє Reuters, незважаючи на заяви російської сторони, що візит триватиме лише один день, місія готувалася до більш тривалого відрядження.

Інспекція Запорізької АЕС має розпочатися сьогодні, 1 вересня. За словами голови МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, перевірка триватиме кілька днів. Представники МАГАТЕ зацікавлені у тривалій чи постійній присутності на ЗАЕС, у цьому випадку місія буде продовжена.

"Але ця перша частина триватиме кілька днів. Ми маємо виконати там дуже важливе завдання – оцінити реальну ситуацію та допомогти її стабілізувати, якщо нам це буде під силу", – уточнив гендиректор МАГАТЕ.

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії вважає своєю основною метою запобігання ядерній катастрофі в самому центрі Європи.

До складу місії увійшли глава МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі та 13 експертів з інших держав.

Серед них – представники Польщі та Литви, які є союзниками України, а також Китаю та Сербії, які мають тісні зв'язки з росією.

По материалам: Подробности