itemscope itemtype=’http://schema.org/ImageObject
” src=”/wp-content/uploads/2022/08/a41b97af3c1828f74cda65a120fa69c6.jpg” alt=”Рада відмовилась повертати акциз на пальне” width=”100%” />

Верховна Рада не захотіла повертати акциз на пальне. Урядовий законопроєкт №7668 не змогли включити до порядку денного, повідомляється на сайті парламенту.

Парламент двічі голосував за розгляд законопроєкту, але двічі не зміг набрати достатньої кількості голосів. В обох випадках не вистачило лише 8 голосів.

Пов'язаний із ним законопроєкт №7669 до порядку денного включили. Цей законопроєкт скасовує норму, яка забороняє під час воєнного стану використовувати дорожній фонд (формується в основному з надходжень від акцизу на пальне) для ремонту доріг і мостів.

Акциз на пальне скасували у березні в межах лібералізації податкового законодавства на період воєнного стану. Тоді ставка була диференційованою:

  • для бензину – 213,5 євро;
  • дизелю – 139,5 євро,
  • автогазу – 52 євро.

Зараз уряд пропонує встановити єдину ставку акцизу 100 євро за 1000 літрів для усіх видів пального: моторних бензинів, важких дистилятів та інших нафтопродуктів, скрапленого газу, бутану та ізобутану.
Пільгову ставку податку на додану вартість – 7% замість довоєнних 20% – Кабмін і Верховна Рада поки що не планують скасовувати.

Нагадаємо, що Рада підтримала надання одноразової грошової виплати у разі інвалідності чи смерті через війну.

По материалам: Подробности