itemscope itemtype=’http://schema.org/ImageObject
"Українцям двічі проіндексують пенсії та соцвиплати до кінця року" - Кабмін

До кінця 2022 року в Україні планується мінімум два рази проіндексувати пенсії та соціальні виплати для всіх нужденних категорій громадян. Про це розповіла міністр соціальної політики України Оксана Жолнович в ефірі Національного телемарафону.

Якщо ми говоримо про збільшення, то планується кілька підвищень соціальних гарантій до кінця року. Йдеться і про пенсії, і про соціальні допомоги, які виплачуються малозабезпеченим, іншим категоріям, особам з інвалідністю – тим які потребують державної підтримки.

Жолнович нагадала, що з 1 жовтня в Україні стартує програма підтримки пенсіонерів. Вона триває вже два роки, але зараз через війну її розширюють.

Це підтримка пенсіонерів, осіб поважного віку. Ми будемо здійснювати виплату, в рамках цієї програми, особам від 70 років – вони отримують з 1 жовтня 300 грн доплати до своєї пенсії. Особи, яким вже минулого року була призначена така надбавка – це 75 років, отримають її вже в проіндексованому вигляді, оскільки до весни вона вже була проіндексована.

Також з 1 жовтня мінімальний рівень пенсії для українців старше 70 років, які мають повний страховий стаж, зросте до трьох тисяч гривень. Таким чином вони будуть отримувати цю пенсію незалежно від їх доходу.

Крім пенсій, будуть підвищені й всі соціальні допомоги, але це відбудеться вже в грудні 2022 року, коли планується підвищення прожиткового мінімуму на 3,5%. Одночасно з підвищенням ПМ будуть підвищені й нижні межі як пенсій, так і допомог.

При цьому індексація не торкнеться виплат, які належать внутрішньо переміщеним особам.

Ці виплати будуть виплачуватися чітко в тих розмірах, в яких вони є, тому що вони передбачені в чітко фіксованих Сумах – це 2000 грн на особу і 3000 грн на дитину або особу з інвалідністю.

По материалам: Подробности