Госорганы исполнительной власти постоянно совершают какие-нибудь покупки.

Зробити їх публічними було дуже вдалою ідеєю. Адже люди повинні знати, як, куди і чому витрачаються гроші українських платників податків. Сьогодні успішно працює система ProZorro, через яку і проходять всі тендерні торги, а всі бажаючі можуть за цим спостерігати і навіть більше – ЗМІ мають право поширювати інформацію в маси. Що ще потрібно знати про цю систему і чи є якісь підводні камені, докладно в даній статті.

Про закупівлі в системі ProZorro

Отже, ви заходите на відкритий портал ProZorro і бачите, що існують допорогові і надпорогові закупки.

Допорогові закупівлі – сюди входять замовники, які оголосили торги для товарів на суму від 3000 до 200000 грн, а також для послуг на суму до 1,5 млн грн.

Надпорогові закупівлі – сюди входять замовники, які роблять закупи на суми, які перевищують ті, що вказані в допорогових закупівлі. Ця категорія дуже цікава, адже на кону великі суми. Важливо постежити, щоб хтось не захотів ними заволодіти, і торги пройшли дійсно прозоро.

Для цього торги можуть пройти декількома шляхами:

  1. Відкриті торги, коли пропозиції надходять від будь-яких осіб. Але є умова – має бути хоча б 2 учасники торгів.
  2. Конкурентний діалог – коли замовник мало поінформований про покупку і потребує у переговорах з учасниками торгів.
  3. Переговорна процедура закупівлі – це коли підписується договір з кількома учасниками торгів.

Варто відзначити, що ціна закупівлі, а також пакет документів можуть змінюватися. Все в залежності від ситуації. Ще один важливий момент, в торгах можуть брати участь нерезиденти. Тоді це будуть «євроторги». В такому випадку торги проходять на англійській мові, а на товар виділяють більше 13300 євро і 5,15 млн євро для послуг.

Торгові майданчики в ProZorro

Отже, дивимося в закон України «Про державні закупівлі», там чорним по білому написано, що всі державні закупівлі повинні проводитися в ProZorro. А саме через торгові майданчики. Але є важливий момент, ці торговельні майданчики повинні отримати необхідну акредитацію в 4 рівня.

Коли хтось обирає майданчик, який йому як найкраще підходить, тендер розміщується на всіх інших майданчиках. Це проходить автоматично.

У будь-якому випадку замовника і виконавця чекає:

  • прозоре проведення тендера,
  • робота з е-документами, що прискорює всі процеси,
  • простий і зрозумілий дизайн сайту.