Спіткнутися об кабель, наступити на вилку і штовхнути блок живлення - це особливості повсякденної експлуатації ноутбучних зарядок.

В результаті цього, термін служби БЖ закінчується набагато швидше, ніж у самого комп’ютера. Коли щось подібне відбувається, ми зіткнемося з проблемою пошуку нового зарядного пристрою. Просто зараз розглянемо, на що слід звернути особливу увагу під час вибору нового обладнання.

 Почнемо з найпростішого методу вибору адаптера, який полягає в перевірці його моделі, зазначеної на наклейці з технічними характеристиками.

Модель зарядного пристрою

 Більшість зарядних пристроїв мають спеціальне позначення моделі для їхньої ідентифікації. Логічно це означало б, що вам потрібна тільки модель, щоб знайти відповідний зарядний пристрій, але тут є складнощі. Давайте подивимося на це на прикладі БЖ для ноутбука, який має такі параметри:

  • напруга: 19 В,
  • сила струму: 3,42 А,
  • потужність: 65 Вт.

 Якщо нова зарядка матиме аналогічні значення, то ми можемо сміливо стверджувати, що вона 100% підходить для нашого ноутбука. Якщо маєте сумніви до того яка зарядка вам потрібна, то рекомендуємо звернутись до фахівців. Належну адаптер для Sony пiдберуть тут  доступний тут https://www.aks.ua/uk/catalog/zaryadnoye-ustroistvo-noutbuk/brend-noutbuka/sony.   

Розміри, тип штекера

 Отже, поговоримо трохи про інтерфейси підключення. Роки конкуренції на ринку ноутбуків призвели до справжнього хаосу. Хоча сьогодні у нас широко використовується близько 10 стандартів, включно зі старомодними ноутбуками і рідкісними типами вилок, їхня кількість набагато більша. Більшість вилок мають циліндричну форму, але можуть зустрічатися винятки, наприклад, плоска форма USB для Lenovo або восьмикутна вилка Dell.

 Як бачите, все не так просто, тільки зарядні пристрої для Asus залежно від року випуску і серії можуть мати до 5 різних типів вилок. Однак, якщо ми є власниками комп’ютерів Apple, все набагато простіше. Зарядні пристрої Macbook досі мали лише 3 типи зарядних вилок, і кожен з них сильно відрізнявся від попереднього. Хронологічно це були Magsafe 1, Magsafe 2 і USB-C.

Підбираємо зарядний пристрій за параметрами

 Якщо у нас немає інформації про модель оригінального блоку живлення, то можемо вибрати нове обладнання, використовуючи параметри ноутбука. Усі характеристики вказані на наклейці під акумулятором. Ті самі значення можна знайти на самому блоці живлення.