Компанія DJI вважається світовим лідером у сфері громадських і комерційних дронів, проте їхню продукцію почали широко застосовувати в Україні після 24 лютого 2022 року.

Вони пропонують сучасні компактні моделі, які можуть бути орієнтовані на створення красивих відео, топографічне знімання, непомітне пересування. Компактні розкладні дрони здатні значно підвищити рівень громадської безпеки, за що їх особливо цінують військові.

Що спільного у DJI Mavic 3E та 3T

Флагманська серія Mavic 3 вважається найкращою на ринку через безпечні та ефективні авіаційні технології у комплекті з доступними цінами. Продуманий та функціональний «Мавік» став універсальним рішенням для виконання бойових і розвідувальних задач.

Моделі 3E та 3T дуже між собою схожі, більшість характеристик у них однакові:

  • максимальний час польоту — 45 хв, дальність — до 32 км;
  • горизонтальна швидкість — до 75 км/год, при опорі вітру не більше ніж 12 м/с;
  • швидкість підіймання — 28,8 км/год, а зниження — 21,6 км/год;
  • кут огляду камери становить 84 градуси;
  • керувати можна на частотах 2,4 і 5,8 GHz через Wi-Fi;
  • ємність літій-іонного акумулятора — 5000 мА·год.

У «Мавіках» є можливість прямої трансляції відео та слот для карти пам’яті, щоб записувати кадри для повторного перегляду. Пряма трансляція працює лише на відстані до 15 км. Для орієнтації в нічний час на нижній частині дрона вбудовано інфрачервоні датчики, а для кращого спостереження за підконтрольною територією є можливість обльоту по точках GPS.

В обох моделях дронів передбачено декілька основних режимів роботи, включно з обльотом по спіралі або колу, віддаленням та поверненням додому. Керувати можна лише за допомогою пульта дальнього керування DJI RC Pro Enterprise. Корпус з підсвічуванням дозволяє орієнтуватися на ближніх відстанях, а складаний корпус полегшує транспортування.

У чому полягає різниця

Насправді відмінностей у них досить мало, навіть вага відрізняється всього на 5 грамів. Легший 3Е — важить 915 грамів, але це не має вагомого впливу на маневреність та керування. Зате до створення камер у виробника був кардинально різний підхід. У 3Т камера тепловізійна, а у 3Е — просто вбудована.

Для тепловізійної передбачили більше мегапікселів — аж 48 проти 20. Це дає більш деталізоване зображення, яке дозволить під час польоту розгледіти найменші нюанси. У DJI Mavic 3Е, навпаки, використали більшу матрицю, на 4/3 дюйма проти 1/2 дюйма.

Більша матриця краще підходить для знімання в умовах поганої освітленості, адже в неї більший розмір пікселів, тому на кожен потрапляє більше світла. Так підвищується світлочутливість і понижується рівень шумів, які можуть спотворювати картинку. Але роздільна здатність все одно краща у 3Т — 8000 x 6000 пікселів, адже при 20 Мп модель 3Е не рятує навіть велика матриця, у нього вийшло всього 5280 x 3956 пікселів.