itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Україна не матиме повної ескадрильї F-16 до кінця року, - WSJ

Україна, ймовірно, не отримає повну ескадрилью винищувачів F-16 до кінця цього року. За оцінками, необхідна кількість літаків надійде до весни або літа наступного року.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Згідно з інформацією видання, США змінюють акцент у підготовці українських пілотів на F-16, переключаючись з досвідчених льотчиків на молодших курсантів. Це може затримати терміни отримання Україною повної ескадрильї на кілька місяців.

Американські чиновники пояснюють, що таке рішення ухвалене через нестачу досвідчених українських пілотів із достатнім рівнем володіння англійською мовою. Деякі також зазначають, що молодші курсанти можуть бути більш сприйнятливими до західних методів навчання.

Підготовка українських пілотів проходить у трьох місцях: на базі Морріс в Аризоні, США, а також на військовій авіабазі в Скрідструпі, Данія, яка нещодавно була закрита. За даними WSJ, навчання вже завершили близько десятка пілотів, 11 з них наразі служать в Україні. Однак, як повідомляє західний чиновник, деякі пілоти, які проходили підготовку в Данії, не змогли завершити програму.

Поінформовані джерела повідомляють, що Україні, ймовірно, не вдасться сформувати повну ескадрилью F-16 (20 літаків та 40 пілотів) до весни чи літа наступного року.

Згідно з інформацією особи, обізнаної з навчальною програмою, вісім українських курсантів, які в минулому році проходили базову підготовку на реактивних навчально-тренажерних літаках Alpha Jets у Франції, минулого місяця почали навчання на F-16 в Румунії. Ще вісім досвідчених пілотів завершують навчання на F-16 в Аризоні та планують повернутися в Україну на початку наступного року.

Нагадаємо, що в серпні 2024 року стало відомо про надходження перших винищувачів F-16 до України від партнерів. Проте, як зазначає українське командування, ця подія не змінить ситуацію на фронті, і Україна очікує на додаткові постачання літаків.

По материалам: Подробности