itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Нобелівську премію миру присудили японській організації постраждалих від ядерного бомбардування

Нобелівську премію миру у 2024 році присудили японській організації Nihon Hidankyo.

Про це повідомив Нобелівський комітет.

Цей масовий рух людей, які пережили бомбардування Хіросіми та Нагасакі, також відомий як Хібакуша, отримує премію миру за зусилля, спрямовані на створення світу, вільного від ядерної зброї, і за демонстрацію шляхом свідчення свідків того, що ядерну зброю більше ніколи не можна використовувати, — повідомив комітет.

Більше про Nihon Hidankyo

Ця організація виникла у відповідь на атомні бомбардування у серпні 1945 року, і її члени активно інформували світ про руйнівні гуманітарні наслідки застосування ядерної зброї. Згодом на міжнародному рівні сформувалася норма, що визнає використання ядерної зброї морально неприйнятним.

У Норвезькому Нобелівському комітеті наголошують на важливості свідчень Хібакуша — людей, які пережили атаки на Хіросіму та Нагасакі. Ці свідки відіграли ключову роль у формуванні глобальної опозиції до ядерної зброї, ділячись своїм особистим досвідом через освітні ініціативи та попереджаючи про небезпеку поширення ядерної зброї.

Комітет також зазначив, що майже за 80 років після атак жодна ядерна зброя не використовувалася у військових конфліктах, і зусилля Nihon Hidankyo та інших представників Хібакуша мали значний вплив на встановлення цього ядерного табу.

Нобелівський тиждень

З 7 по 14 жовтня триває Нобелівський тиждень. Уже оголошено лауреатів премій у галузях медицини, фізики, хімії та літератури. 14 жовтня буде вручено премію Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля.

По материалам: Подробности