itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
» src=»/wp-content/uploads/2024/09/98abf32e2169b1d442360d78ab13e8cf.jpg» alt=»Шольц відмовився передавати Україні ракети Taurus, здатні долетіти до Москви» width=»100%» />

Німеччина не надаватиме Україні ракети Taurus, здатні долетіти до Москви. Про це заявив німецький канцлер Олаф Шольц під час спілкування з громадянами у громаді Нідергерсдорф (федеральна земля Бранденбург).

Хоча багато хто чинить на мене тиск, я не постачатиму крилатих ракет, які здатні долетіти до Москви.

10 років тому для Бундесверу закупили майже 600 ракет Taurus, з яких готові до експлуатації 150. Taurus вважаються аналогом британських Storm Shadow, які вже отримали ЗСУ. Однак радіус дії у німецько-шведських ракет трохи більший, їх складно виявити радарами.

Крилата ракета Taurus запускається з винищувача і розвиває швидкість до 900 км/год. Вона може доставляти 480-кілограмову боєголовку на відстань понад 500 км. Taurus може летіти на гранично низькій висоті — майже 50 метрів, що заважає її виявленню радарами.

Читайте також

Європарламент закликав зняти обмеження на удари ЗСУ по росії

Taurus схожа за характеристиками з британсько-французькими Storm Shadow/SCALP. Їх Лондон передав Києву в травні. 

11 вересня газета The Guardian з посиланням на джерела в британському уряді повідомила, що Велика Британія дозволила Україні використовувати далекобійні крилаті ракети Storm Shadow для ударів по цілях на території росії. Офіційно про це не повідомлялося. 

Зняти обмеження на удари Storm Shadow вглиб росії готові і США. У свою чергу, держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Києва натякнув, що Вашингтон може дозволити Україні використовувати для ударів по росії американські балістичні ракети ATACMS.

13 вересня у Вашингтоні відбулася зустріч британського прем'єр-міністра Кіра Стармера та президента США Джо Байдена. Про дозвіл Україні використовувати далекобійні ракети вони не оголосили.

По материалам: Подробности