itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Поліція затримала афериста, який видурив 1,1 млн грн у родичів загиблих воїнів (відео)

На Кіровоградщині поліцейські затримали організатора афери з привласнення посмертних виплат, який ошукав матір загиблого військовослужбовця на 1,1 млн грн. Про це повідомила Національна поліція.

46-річний житель Кіровоградщини підшукував майбутніх жертв серед родичів військових, які загинули під час воєнних дій. 

Він незаконно отримував особисті дані потерпілих, телефонував майбутнім жертвам і, представляючись підполковником Збройних Сил України, змушував вбитих горем рідних віддавати частину посмертних виплат на ЗСУ.

Під час телефонної розмови шахрай чинив психологічний тиск на потерпілих, аргументуючи подальші дії з перерахуванням отриманих сімʼєю виплат, необхідністю допомогти війську, яке продовжує битися проти ворога. У разі відмови, фігурант погрозами та залякуванням змушував родичів передавати кошти.

Поліція затримала афериста, який видурив 1,1 млн грн у родичів загиблих воїнів (відео)

Як правило, щомісячний платіж зловмиснику складав майже 20% від суми отриманої державної виплати. За такою схемою зловмисник ошукав рідних військових на 1,1 млн грн.

17 вересня поліцейські затримали шахрая під час отримання від матері загиблого військового 300 000 грн. За даними Кіровоградської обласної прокуратури, жертвою злочинця стала мати Героя, який захищав Мар'їнку та загинув ще у грудні 2022 року. Жінка почала отримувати виплати, пов'язані із втратою свого сина. 

Поліція затримала афериста, який видурив 1,1 млн грн у родичів загиблих воїнів (відео)

​Під час проведення обшуків правоохоронці виявили підроблене посвідчення на вигадане ім'я підполковника ЗСУ, документи, банківські картки, мобільні телефони та "чорнові" записи.

Афериста судитимуть за ч. 5 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Наразі встановлюється повне коло осіб, причетних до протиправної діяльності. Йому загрожує ув'язнення на термін від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

По материалам: Подробности