itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Нідерланди відмовились від планів передати Україні системи Patriot

Нідерланди не зможуть передати Україні систему протиповітряної оборони Patriot, оскільки один з союзників відмовився від участі у проекті. Про це повідомляє NL Times з посиланням на Міноборони Нідерландів. Про яку країну йдеться, невідомо.

Наприкінці травня Нідерланди повідомили, що передадуть Україні частини однієї системи ППО Patriot. Тоді уточнювалося, що тривають переговори з іншими країнами щодо складання повної системи.

У червні тодішній глава Міноборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила про завершення збирання частин системи ППО Patriot. Вона уточнила, що частини системи були зібрані разом з неназваною країною.

Офіційний Амстердам заявив, що Україна отримала радар і найближчим часом їй передадуть щонайменше три пускові установки. Однак у суботу, 13 вересня, у Міноборони Нідерландів повідомили, що "раніше згадане зобов'язання союзника не дотримується".

Читайте також

В Україну прибула третя система Patriot від Німеччини

Цього тижня новий очільник Міноборони Нідерландів Рубен Брекельманс заявив, що інші союзники досі шукають компоненти для завершення складання системи Patriot, і Нідерланди обговорюють це питання з кількома партнерами.

У квітні генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що країни альянсу провели інвентаризацію наявних систем ППО і передадуть деякі з них Україні. Число систем не уточнювалося.

У травні Німеччина заявила про готовність 12 країн брати участь у зміцненні ППО України. У червні Financial Times з посиланням на джерела писала, що США призупинять відкриті замовлення на системи Patriot та перенаправлять системи, призначені для країн-замовників, в Україну.

По материалам: Подробности