itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Двоє американських туристів вперше в історії вийшли у відкритий космос (відео)

Компанія SpaceX успішно здійснила перший в історії вихід непрофесійних астронавтів у відкритий космос. Це сталося 12 вересня у рамках місії Polaris Dawn.

Перша комерційна дослідна місія Polaris Dawn стартувала 10 вересня — з мису Канаверал у штаті Флорида запустили човник Crew Dragon.

До складу екіпажу увійшли глава компанії Shift4 Payments мільярдер Джаред Айзекман, який профінансував місію Polaris спільно з компанією SpaceX, відставний підполковник ВПС США Скотт Потіт, а також дві співробітниці SpaceX — провідний інженер з космічних операцій Анна Менон та інженер Сара Джилліс, яка займається підготовкою астронавтів.

Двоє американських туристів вперше в історії вийшли у відкритий космос (відео)

11 вересня було оголошено, що місія Polaris Dawn встановила рекорд, піднявшись на висоту 1400 км навколоземною орбітою. Попередній рекорд апогею орбіти — 1373 км — належав пілотованому кораблю Gemini 11 і тримався з 1966 року (далі від Землі люди літали лише під час місячних експедицій).

Polaris Dawn також стала найдальшою місією з моменту останнього польоту "Аполлона" в 1972 році — і найдальшою подорожжю в космос, яку коли-небудь здійснювала жінка.

Астронавти вийшли у відкритий космос на висоті 700 км над Землею (для порівняння, Міжнародна космічна станція перебуває на висоті майже 400 км від Землі). 

Перед виходом астронавти одягли нові скафандри SpaceX і перемістилися до капсули Crew Dragon. Впродовж години відбувалося так зване "продування скафандрів" — у них почав надходити кисень, а екіпаж перевіряв, що скафандри повністю герметичні. Після цього в кабіні знизили тиск, випустивши все повітря, і дозволили відкрити верхній люк.

Вихід у космос здійснили двоє учасників місії — мільярдер Джаред Айзекман та інженер Сара Джилліс. Вони по черзі приблизно на 10 хвилин виходили з човника і стояли на сходах у люку, перевіряючи рухливість своїх скафандрів. Скотт Потіт і Анна Менон у цей час залишалися поруч у розгерметезованій капсулі.

Watch Dragon’s first spacewalk with the @PolarisProgram’s Polaris Dawn crew https://t.co/svdJRkGN7K

— SpaceX (@SpaceX) September 12, 2024

Місія Polaris Dawn триватиме ще дві доби. За цей час астронавти проведуть майже 40 експериментів. Після цього човник з екіпажем повернеться Землю, приводнившись в Атлантичному океані.

По материалам: Подробности