itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
— Bloomberg » src=»/wp-content/uploads/2024/09/38499b7f3e956dc4a139e7c03fc94ad7.jpg» alt=»Туреччина подала заявку на вступ до БРІКС — Bloomberg» width=»100%» />

Туреччина офіційно надіслала заявку на вступ до БРІКС. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела.

Таке рішення країна ухвалила кілька місяців тому на тлі низки невдач у переговорах щодо вступу до Євросоюзу. Питання про приєднання країни до об'єднання може бути розглянуте на саміті БРІКС, який відбудеться 22-24 жовтня в Казані.

Адміністрація президента Реджепа Таїпа Ердогана вважає, що геополітичний центр тяжкості "зміщується від розвинених економік".

Туреччина розглядає членство у БРІКС як можливість посилити економічну співпрацю з Китаєм та росією, а також реалізувати свій потенціал у галузі енергетичної взаємодії між Азією та Європою.

Читайте також

"Україна заслуговує на членство в НАТО" — Ердоган (відео)

Частково заявка на вступ пов'язана з розбіжностями Туреччини з її колегами по НАТО щодо підтримки москви після  початку збройного вторгнення в Україну. Зокрема Туреччина відмовилась приєднуватись до санкцій проти рф.

На початку липня Ердоган заявляв, що членство Туреччини в НАТО не суперечить "її здатності співпрацювати з БРІКС та ШОС". Зараз до об'єднання входять: Бразилія, росія, Індія, Китай, ПАР, Єгипет, Іран, Об'єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія та Ефіопія. Офіційно заявки на вступ надіслали Малайзія та Азербайджан.

Туреччина підтримує розширення Євросоюзу до Грузії та України, якщо приймуть і її, заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу на зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО у Бухаресті.

По материалам: Подробности