itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Україна поки не бачить сенсу в прямих переговорах з росією - Єрмак

Україна зараз не бачить сенсу у прямих переговорах з країною-агресором. Розмова про мир з росією зараз не може принести нашій країні того результату, який нам потрібен. Про це глава Офісу президента України Андрій Єрмак заявив в інтерв'ю "Європейській правді".

Щодо участі представника рф у другому Саміті світу, Єрмак зазначив, що така можливість є. Однак це не означає початок переговорів із росією.

Що стосується участі країни-агресора. Президент і представники команди завжди говорять одне і те ж. Можлива участь представника росії на другому саміті, якому може бути переданий оцей план (із реалізації 10 пунктів Формули миру — ред.). Така можливість існує. Але це не означає, що другий саміт буде початком перемовин із росією. Ні, не про це йдеться. Ми хочемо, щоб навіть ця зустріч, на який можна передати цей план, відбувалася не (у форматі — ред.) "Україна-росія", а у присутності всіх тих відповідальних країн, які підтримали наш план.

На питання про те, чи може володимир путін бути тим представником росії, з яким Україна вестиме перемовини, керівник Офісу президента заявив, що "дуже рано про це говорити". На це питання має відповісти Рада національної безпеки і оборони.

Читайте також

Зеленський відповів на ультиматум путіна та назвав умови для переговорів з росією (відео)

За словами Єрмака, президент Зеленський вважає, що наступний Саміт миру можна проводити лише тоді, коли буде готовий спільний план. Йдеться про конкретні дії щодо 10 пунктів "формули миру" Зеленського. 

Серед 10 пунктів "формули миру" є ті, щодо яких у світі є спільна позиція — з них ми почали на першому саміті. І є більш важкі  такі як відповідальність, виведення російських військ, відновлення територіальної цілісності тощо.

Зараз є завдання президента працювати над організацією тематичних конференцій, які би зафіксували ці напрацювання робочих груп на високому рівні — або міністрів, або радників, або, наприклад, омбудсменів для гуманітарних питань, або спікерів парламентів — щоб у підсумку скласти цей спільний план.

Єрмак заявив, що Київ не хоче, аби ця робота затяглася на довгі місяці, однак не відповів, чи вірить у можливість провести другий саміт у 2024 році. 

 

Раніше в інтерв'ю французьким ЗМІ президент Зеленський заявив, що переговори між Україною та росією в рамках другого саміту миру можуть розпочатися навіть у разі, якщо на той момент окупанти не виведуть свої війська з усієї території України.

По материалам: Подробности