itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
"Чорний понеділок" на світових біржах: американські акції впали на старті торгів через очікування рецесії

Американські фондові індекси впали на відкритті торгів 5 серпня. Індекс S&P 500 за даними на 17:10 за київським часом знизився на 3,3%, індекс Dow Jones втратив на цей момент 2,7%, індекс NASDAQ Composite — 3,97%.

Американський фондовий ринок знижується після виходу слабкої макростатистики США. У п'ятницю, 2 серпня, Міністерство праці США повідомило, що у липні рівень безробіття зріс до 4,3% проти 4,1% місяцем раніше на тлі суттєвого уповільнення темпів найму. Кількість робочих місць у несільськогосподарському секторі США за цей період зросло лише на 114 тис. проти 179 тис. місяцем раніше та прогнозів у 176 тис.

Дані щодо ринку праці США минулого тижня вийшли вже після рішення ФРС зберегти ставку на рівні 5,25-5,5%. Це стало приводом для сумнівів у правильності оцінок регулятора щодо розвитку економіки. На ринок повернулися побоювання того, що на економіку США може чекати жорстка посадка (ймовірна рецесія).

Просідання відзначається за різними класами активів. Зокрема, долар слабшає до інших валют, дешевшають криптовалюти, падають ціни на нафту, незважаючи на загострення конфлікту на Близькому Сході.

Читайте також

Трамп заявив про намір зробити США "біткоїн-наддержавою"

Слабкі дані щодо економіки США спровокували розпродажі на фондових ринках по всьому світу. Фондовий індекс Nikkei 225 (ключовий індикатор Токійської фондової біржі TSE, який включає акції 225 найбільших компаній Японії) за підсумками торгів 5 серпня обвалився на 13% — це стало найбільшим обвалом з 1987 року. 

Японська TOPIX впала на 10,6%, що стало максимальним падінням з 1987 року. Окрім поганої статистики зі США, на японські ринки негативно вплинуло недавнє збільшення ключової ставки Центробанку Японії.

Інші азіатські ринки також опинилися у мінусі. Тайванська біржа Taiex впала на 8,4%, корейський індекс Kospi — на 8%.

​Потім почалося падіння європейських фондових ринків. Індекс Stoxx Europe 600 знизився на 3,2%. Це стало різким одноденним зниженням на європейському ринку з березня 2022 року. Британський FTSE 100 та німецький DAX знижувалися більш ніж на 2%, а французький CAC 40 опустився до значень 2 листопада.

Читайте також

Воррен Баффетт продав половину своїх акцій Apple

Нагадаємо, у травні найстаріша фондова біржа України відмовилась від ліцензії та йде з ринку.

По материалам: Подробности