itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Генсека НАТО в Україні представлятиме британець Патрік Тернер

Генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив про призначення своїм представником в Україні Патріка Тернера. Альянс оголосив про плани запровадження такої посади на саміті НАТО у Вашингтоні у липні.

Патрік  Тернер розпочне обов'язки у Києві у вересні 2024 року, йдеться в повідомленні на сайті НАТО.

Він стане головною фігурою у взаємодії НАТО з владою в Києві, координуватиме зусилля НАТО в Україні і надаватиме альянсу оцінки та поради щодо ситуації в Україні.

Патрік Тернер у 2015-2018 роках був помічником генсека НАТО, а до цього багато років працював у британському уряді.

У 2018-2022 Тернер роках працював заступником генсека НАТО з операцій, військової політики та планування. Координував місії в Афганістані, Косові та Іраку. У цей період НАТО вивело війська з Афганістану на фоні захоплення влади талібами.

Читайте також

Для запрошення до Альянсу ми маємо закінчити війну: Єгор Чєрнєв розповів про підсумки саміту НАТО

Президент України Володимир Зеленський у вересні 2022 року подав заявку на вступ країни до НАТО. У липні 2023 року за підсумками саміту альянсу країни G7 підписали декларацію про гарантії безпеки Києву, а також оголосили про створення Ради Україна-НАТО.

Президент Володимир Зеленський говорив, що Україна "хотіла б побачити щось схоже на запрошення" у рамках цього заходу. Foreign Policy писала, що влада США та Німеччина хоче відтермінувати запрошення України до НАТО.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг називав "абсолютним мінімумом, необхідним для того, щоб Україна стала членом альянсу", її перемогу у війні з росією. Також він зазначав, що НАТО не хоче, щоб бойові дії завершилися підписанням угод, подібних до "Мінська-1" та "Мінська-2", члени альянсу зацікавлені в наданні Києву реальних гарантій безпеки.

По материалам: Подробности