itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Для запрошення до Альянсу ми маємо закінчити війну: Єгор Чєрнєв розповів про підсумки саміту НАТО

Поки в Україні йде війна, запрошення до НАТО не буде. Водночас у декларації саміту альянсу у Вашингтоні вступ України до блоку назвали  "незворотнім". "Міст до НАТО", який партнери затверджують для України, має зробити так, щоб коли Альянс дозріє до політичного кроку, Україна була на 100% готова до членства.

Про це в заступник голови комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в Парламентській Асамбелї НАТО Єгор Чєрнєв.

"Більшою мірою це означає, що ми маємо закінчити війну. Це ті умови, які є базовими, щоб стати членами НАТО. Але разом з тим ці слова про міст говорять про те, що нас готові інтегрувати де-факто до НАТО, не очікуючи закінчення війни, щоб після цього досить швидко політично прийняти Україну до НАТО, маючи 32 "так".

Ось цей "міст" це перш за все стале фінансування нашої допомоги, ті самі 40 мільярдів євро, про які домовилися союзники. Це створення місії в Німеччині, яка буде координувати всю допомогу Україні і таким чином це трансформується з добровільного формату "Рамштайну" в обов'язкову допомогу Україні в озброєнні, у тренуванні наших військовослужбовців. І плюс більша інтеграція, тобто така взаємосумісність України з НАТО.

Це фактично заміна Рамштайну, з добровільної допомоги ми переходимо до формату взятих на себе зобов'язань нашими партнерами. Це буде означати, що тепер у рамках тих 40 мільярдів, які було погоджено всіма членами НАТО, буде надаватися допомога у вигляді тренувань, і військової технік, і озброєння тощо… 

Надалі все буде структуровано, все буде на базі Вісбадена у Німеччині. І до цього буде підвищено статус представництва НАТО в Україні для більшої координації, більшої інтеграції. Тобто у нас буде призначено посла НАТО, а до цього були представники.

Таке призначення дає нам більш поглиблену взаємодію з альянсом, тому що фактично ми стаємо на рівні, на той самий щабель, як інші країни партнери, які мають своїх послів у штаб-квартирі НАТО і в столицях яких своє представництво на рівні послів має НАТО", — розповів Єгор Чєрнєв.

По материалам: Подробности