itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Стартують переговори про вступ України до ЄС: яка процедура і коли чекати членства (відео)

У вівторок, 25 червня, у Люксембурзі офіційно стартують переговори про вступ України до Європейського союзу. Сам початок переговорів не означає швидкого прийняття до ЄС. Голова Євроради Шарль Мішель раніше припустив, що Україна може стати членом ЄС до 2030 року.

Про це в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" розповіла народна депутатка, віце-президентка Парламентської асамблеї Ради Європи Олена Хоменко.

"З липня розпочнуться переговори. Це будуть двосторонні зустрічі, під час яких Україна презентує стан відповідності національного законодавства праву ЄС по кожному розділу. Це 35 розділів. 

До жовтня 2024 року Україна має завершити рекомендації Єврокомісії у межах пакету розширення згідно урядового плану, який був прийнятий 9 лютого 2024 року. І далі Україна і ЄС проводять переговори про вступ України до ЄС до моменту закриття всіх переговорних кластерів. 

Єврокомісія презентує свій висновок на предмет готовності України до вступу до ЄС. І потім наступний етап буде такий, що держави-члени ЄС мають одноголосно ухвалити рішення про підписання угоди про вступ України до ЄС. І також треба отримати згоду Європарламенту. Європарламент і національні парламенти країн-членів мають ратифікувати угоди про вступ України до ЄС.

Україна досить активно рухається і виконує рекомендації. Ми це робимо швидше за інших країн, які мають статус кандидата. Шарль Мішель заявив, що Україна буде готова до вступу в ЄС до 2030 року. немає строків, які визначені, все залежить від двостороннього прогресу як України, так і ЄС", — розповіла  Олена Хоменко.

По материалам: Подробности