itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Пропагандиська вигадка: експерт заперечив, що росіяни вдарили авіабомбою ФАБ-3000 по Харківщині

Російські військові стверджують, що вперше застосували у Липцях на Харківщині фугасну авіабомбу ФАБ-3000 із універсальним модулем планування та корекції (УМПК).

Українські експерти та військові сумніваються у цьому, адже нести таку бомбу вагою три тонни (цифрове позначення свідчить про масу авіабомби — ред.) міг лише стратегічний бомбардувальник Ту-22М3. А запускати її могли з відстані не більше 50 км.

Про це в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" розповів аналітик, авіаційний експерт Костянтин Криволап.

"Це радянська розробка 1946 року. Як і всі інші ракети ФБ, вони десь у цьому часу. Але конкретно ФАБ-3000 — 1946 року. Вони їх не модернізували, а прилаштували на них модулі УМПК — універсальний модуль планування і корекції. Це такі крилишки, які підлаштовуються під бомбою, і вони дають можливість цій бомбі летіти, як на малесенькому літачку.

Якщо до бомби ФАБ-250 прилаштована ця штука, вона літає до 80 км. Її запускають з дуже великої висоти. Злітає Су-34, розганяється до високої швидкості, скидає цю бомбу і вона може допланувати на відстань до 90 км.

Те, що вони видають за удар ФАБ-3000 по лікарні в Липцях — це або Су-34 з іншою бомбою, скажімо, ФАБ-1500, або не Су-34, якщо це ФАБ-3000. До цього часу не відомо, що саме скинули…

У Су-34 під фюзеляжем стоїть два вузли кріплення на дві тонни. Дистанція, розмір від поверхні землі до нижньої точки фюзеляжу складає, в залежності від навантаження літака, від 80 до 60 см. 

А ФАБ-3000 має в діаметрі один метр. Це чугунний бовванець метр у діаметрі, завдовжки майже три метри. Вона туди просто не влізе. А якщо додати модуль планування та керування, то взагалі не влізає.

До цього часу вважалось, що єдиним носієм для цієї бомби є Ту-22М3. Якщо б Ту-22М3 з'явився на відстані (а ця бомба більше ніж на 50 кілометрів літати не може, а запускають її з висоти 8000 метрів), цей літак світиться на екранах радарів, як літак далекого радіолокаційного виявлення. Як найбільша, найпотужніша ціль на екранах локаторів. 

Я дуже сумніваюся, що Ту-22М3 туди літав. Тобто це більше пропагандистська історія, ніж військова.

Самі росіяни, їх блогери кажуть, що дуже незадоволені цією бомбою. Вона не виправдала сподівань, тому що вона не стільки більш потужна, як ФАБ-1500. От ФАБ-1500 могли б скинути (на Липці — ред.)

Ці бомби ФАБ-3000 дійсно скидалися з бомбардувальника Ту-22М3, коли росіяни били по Азовсталі. Але без модуля планерування та корекції. 

Що таке модуль УМПК. Ця ідея використовується в американських бомбах JDAM. Він до простої бомби прилаштовується таким чином, що дає аеродинамічну характеристику, тобто після запуску розкриваються крильчата, таким чином вона летить.Там є система керування аеродинамічними характеристиками, і вона дозволяє за допомогою навігації за GPS змінювати курс і більш-менш у районі мішені влучати. 

Але ті ж самі російські блогери і військові кажуть, що модуль УМПК не доведений до високої точності та потужності. І ці бомби не можна характеризувати як високоточне озброєння.

Вся біда в тому, чому ці КАБи нас допікають, що це велика кількість вибухівки осколково-фугасного типу. І вона створює потужну фугасну хвилю, результатом якої є ураження і контузії. Це садистська терористична зброя", — розповів Костянтин Криволап.

По материалам: Подробности