itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Євросюз створив комісію для боротьби з розкраданням виділеної Україні допомоги

Євросоюз створив комісію для боротьби з корупцією та розкраданнями допомоги, яка надається Україні. Йдеться, зокрема, про кошти, що виділяються в рамках фонду допомоги на суму 50 млрд євро, розрахованого до 2027 року.

В ухвалі, опублікованій у журналі ЄС, йдеться:

У рамках фонду… має бути створена аудиторська комісія для підвищення ефективності систем управління та контролю фінансування ЄС і, зокрема, для запобігання шахрайству, корупції, конфліктам інтересів та інших порушень.

Новий орган буде підзвітний Єврокомісії, яка є відповідальною за виділення коштів Києву. Термін його повноважень – до 30 червня 2028 року. Основний склад комісії працюватиме у Брюсселі, також у Києві створять її окремий підрозділ. Скільки людей працюватимуть у ньому, не уточнюється.

13 червня країни-члени G7 домовилися надати Україні фінансову допомогу до $50 млрд. Ці кошти фінансуватимуться за рахунок майбутніх доходів від заморожених російських активів. Гроші під заставу цих доходів спрямують до спеціального фонду, а потім відправлять Україні у вигляді гранту. 

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила, що Україна у липні отримає 1,5 млрд євро доходів від російських активів.

По материалам: Подробности