itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
ЗСУ перестали використовувати деякі види високотехнологічної зброї через російські перешкоди - ЗМІ

Українським військовим довелося відмовитися від використання деяких видів американської високотехнологічної зброї, оскільки показники їхньої ефективності різко впали через дії російських засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ). Про це пише The Washington Post з посиланням на джерела у військовому керівництві України та конфіденційні звіти.

Російські військові глушать системи наведення сучасної західної зброї, наприклад, артилерійських снарядів Excalibur з GPS-наведенням і ракетних систем HIMARS. Зокрема українські військові відмовились від використання снарядів Excalibur після того, як їхня ефективність за кілька місяців впала до менш ніж 10% влучень у ціль.

Подібне трапилося і з ракетними комплексами HIMARS, які в перший рік війни успішно вражали склади боєприпасів та командні пункти за лінією фронту.

Росіяни розгорнули засоби РЕБ, відключили супутникові сигнали, і HIMARS стали неефективні. Ця неефективність призвела до того, що все частіше для ураження менш пріоритетних цілей стали використовувати дуже дорогі снаряди.

Така ситуація підірвала здатність України захищати свою територію і змусила українських чиновників терміново звернутися за допомогою до Пентагону, щоб виробники модернізували зброю.

Після того, як Україна повідомила проблему зі снарядами Excalibur, США просто припинили їх поставки. Водночас виробник високоточних бомб JDAM надав патч, завдяки якому Україна змогла продовжити їх використовувати.

Представник міністерства оборони США у коментарі також зазначив, що Пентагон знав, що деякі високоточні боєприпаси не впораються з російською РЕБ, тому США працювали з Україною над відточенням тактики та техніки їх застосування.

У Міноборони України заявили, що регулярно співпрацюють з Пентагоном, а також безпосередньо спілкуються з виробниками зброї.

Ми тісно співпрацюємо з Пентагоном з цих питань. У разі виникнення технічних проблем ми оперативно інформуємо наших партнерів для вжиття необхідних заходів щодо їх своєчасного вирішення.

Раніше газета The Washington Post писала, що в перший день російського наступу на Харківщині у ЗСУ вийшли з ладу супутникові термінали Starlink, які вони використовують для зв'язку на передовий. 

По материалам: Подробности