itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
У Раді пропонують врегулювати незаконні МАФи та стихійні парковки

Верховна Рада України готується розглянути новий законопроєкт, який має на меті впорядкувати правила розміщення в Україні МАФів та парковок та умов отримання дозволів на це.

Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на голову комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олену Шуляк.

Законопроект №10308, зареєстрований у парламенті наприкінці грудня 2023 року, пропонує ряд змін до чинного законодавства.

Серед них:

  • Спрощення процедури розміщення МАФів та парковок на державних та комунальних земельних ділянках.
  • Запровадження прозорих та конкурентних механізмів доступу суб'єктів господарювання до отримання права на розміщення таких об'єктів.
  • Внесення змін до Земельного кодексу України, щоб зробити правила користування державною та комунальною землею зрозумілішими.

Олена Шуляк, голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, зазначила, що нова версія законопроекту більш чітко окреслює правила роботи МАФів та парковок і отримання дозволів на їх розміщення.

Ми врахували всі зауваження, врегулювали всі неузгодженості, які були в №9233. Тому новий законопроєкт має допомогти, з одного боку, унеможливити зручні схеми наживи місцевої влади, з другого — гарантувати підприємцям, які ведуть бізнес у МАФах та кіосках по всій країні, рівні умови роботи та прозорість процесу отримання дозволів, — повідомила нардеп.

Зокрема, законопроект пропонує проводити аукціони на право земельного сервітуту — права землекористувача на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою.

Це дозволить зробити процес розміщення МАФів та парковок більш прозорим та конкурентним, а також позбавить його корупційних ризиків.

Нагадаємо, Верховна Рада не змогла ухвалити законопроєкт, який передбачав штрафи за порушення комендантської години.

По материалам: Подробности