Site icon Главпост

47 медичних сестер та братів із реабілітації успішно завершили навчання

47 медичних сестер та братів із реабілітації успішно завершили навчання

Це перший випуск фахівців такої спеціалізації в українській системі післядипломної освіти та безперервного професійного розвитку.  

Навчання відбувалося на базі Львівського медичного фахового коледжу післядипломної освіти. Упродовж двох місяців майбутні члени мультидисциплінарних реабілітаційних команд активно навчалися і вправлялися. Після — пройшли тестовий контроль та закріпили практичні навички. Йдеться, зокрема, про догляд за стомою, катетеризацію сечового міхура, профілактику пролежнів, алгоритм дій у випадку ампутації нижніх кінцівок тощо.

Особлива увага під час навчання приділялася психологічній складовій, навичкам самодопомоги та ефективній комунікації з пацієнтом.

«Оскільки говоримо  про першу лінію контакту, що найчастіше взаємодіє з пацієнтом, акцент у підготовці медсестри відповідного профілю надавався психологічній підтримці та емпатичному мисленню. Той, хто допомагає іншим, передусім має могти потурбуватися про себе. Нам важливо готувати сестер медичних з реабілітації, які досконало вмітимуть дбати про пацієнтів, налагодять ефективну комунікацію з пацієнтом, родичами, лікарями і стануть рівноправними членами мультидисциплінарної команди», – зазначила директорка коледжу Леся Вовк.

Зараз у коледжі навчання проходить уже друга група. Наступний цикл спеціалізації запланований на березень 2024 року.

Медичні сестри та брати з реабілітації — надзвичайно важливі фахівці в складі мультидисциплінарних реабілітаційних команд. Вони працюють під керівництвом лікаря фізичної та реабілітаційної медицини, спільно із фізичними терапевтами й ерготерапевтами. Їхня задача — максимально сприяти втіленню індивідуального реабілітаційного плану та якнайшвидшому поверненню пацієнта до повноцінного життя. 

 

Довідка: 

Відповідно до викликів часу у жовтні цього року на базі Львівського медичного фахового коледжу післядипломної освіти запроваджено цикл спеціалізації для сестер медичних / братів медичних з реабілітації. 

Щорічно у коледжі на циклах спеціалізації та тематичного удосконалення підвищують свій фаховий рівень 5000 сестер та братів медичних різних спеціальностей, а також фельдшери, акушерки, фармацевти не тільки з Львівщини, але й інших областей України. За період існування коледжу післядипломне навчання пройшли понад 200 000 осіб.

Викладачі коледжу пройшли навчання на тренінгах за ліцензованими програмами ВООЗ mhGAP і «Самодопомога +» та активно інтегрують отримані знання на циклах спеціалізації та тематичного удосконалення. Коледж працює не лише в галузі післядипломної освіти, а й займається підготовкою спеціалістів, а саме сестер медичних та фармацевтів.

 

Источник: МОЗ

Exit mobile version