Site icon Главпост

Фахівці української «екстренки» вивчали японський досвід реагування на надзвичайні ситуації

11 фахівців з України, залучених до роботи системи надання екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, здійснили освітню поїздку до Японії. Очолив делегацію заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. Під час візиту українські фахівці вивчали особливості системи охорони здоровʼя в Японії та системи реагування країни на стихійні лиха та надзвичайні ситуації.

«Японія демонструє високий рівень готовності до ефективного реагування на наслідки непередбачуваних природних подій – землетрусів, цунамі, зсувів ґрунту тощо та техногенних аварій. Цей досвід важливий для України, особливо в умовах воєнних викликів. Делегація МОЗ детально ознайомилася з плануванням та координацією японських медичних команд та використовуватиме цей досвід для посилення розвитку української системи реагування на основі світових стандартів», – зазначив Ігор Кузін. 

Команди медицини катастроф в Японії формуються в закладах охорони здоров’я (близько 1600 команд та 800 лікарень) і у разі надзвичайної події вони виїжджають на місце.  Основними серед команд реагування на надзвичайні події є:

Екстрена медична допомога підпорядковується Пожежному департаменту (як ДСНС в Україні). 

Обидві служби демонструють високий рівень професіоналізму та готовності реагувати на будь-які виклики. Він досягається завдяки великій кількості тренінгів і моделювань, після яких кожен зі спеціалістів чітко знає свою роль у процесі надання допомоги. У цьому українські гості впевнилися, відвідавши симуляційний тренінг із реагування на надзвичайну подію у метрополітені. 

Загалом отримані знання будуть трансформовані у досвід, який згодом допоможе Україні удосконалити підходи до підготовки команд медицини катастроф для реагування на надзвичайні ситуації.

Навчальна поїздка відбулася за підтримки Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA).

Источник: МОЗ

Exit mobile version