Site icon Главпост

На Сумщині встановили модульну клініку на території пошкодженої росіянами лікарні

На території пошкодженої росіянами Тростянецької міської лікарні, що на Сумщині, збудували модульну консультативно-діагностичну поліклініку. Тепер медики зможуть приймати пацієнтів та надавати потрібну медичну допомогу у побудованому та обладнаному за європейськими стандартами приміщенні. 

Будівництво клініки відбулося у рамках реалізації проєкту «Програма ЄС Міцні регіони – Спеціальна програма підтримки України» від Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ). 

Зазначимо, що такі модульні клініки встановлюють у найбільш постраждалих від війни регіонах, де росія прицільно нищила медичну інфраструктуру. 

«На сьогодні ворогом пошкоджено 1474 об’єкти медзакладів та ще 194 – зруйновано вщент. Щоденно російська армія цілеспрямовано нищить заклади охорони здоров’я та тероризує українців. Кожен пошкоджений чи зруйнований медзаклад є доказом такого злочину, – зазначив Петро Ємець, заступник міністра охорони здоров’я. – Однак, попри бомбардування та атаки російської армії, одним із пріоритетів для нас залишається відбудова медзакладів. Саме тому, завдяки спільним зусиллям держави, міжнародних та інших партнерів, в Україні вдається відбудовувати лікарні, аби пацієнти мали повноцінний доступ до необхідної медичної допомоги вже зараз. Одним із таких дієвих та нагальних рішень є встановлення модульних клінік, як на Сумщині». 

У модульній поліклініці лікарі надаватимуть медичні послуги за такими спеціальностями, як акушерство та гінекологія, кардіологія, ендокринологія, хірургія, офтальмологія, отоларингологія, реабілітація тощо. 

Також у складі поліклінічного відділення функціонує клініко-діагностична лабораторія, обладнана сучасною апаратурою та медобладнанням. Зокрема, гематологічним, біохімічним аналізаторами та коагулометром. Також медики-лаборанти забезпечені двома новітніми мікроскопами. 

У кабінетах функціональної діагностики лікарі зможуть проводити  діагностичні дослідження, зокрема електрокардіографію,  електроенцефалографію тощо. Також у поліклініці встановлено нейроміограф для виконання сучасних лікувальних та діагностичних процедур.

Зазначимо, що модульна поліклініка має автономне теплопостачання, підключена до систем водопостачання та водовідведення. Також медзаклад готовий до роботи в умовах блекаутів – модульне приміщення обладнано дизельними генераторами, потужністю 160 кВт разом з резервом палива. Також для безперебійного та повноцінного функціонування за критичних умов лікарню обладнано сонячними електричними станціями потужністю 70 кВт. 

Важливо, що модульна консультативно-діагностична поліклініка пристосована до потреб осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення. 

Досвід отриманий при експлуатації модульної консультативно-діагностичної поліклініки у місті Тростянець буде використовуватись МОЗ для організації медичної допомоги на деокупованих територіях у подальшому.

Довідка: Тростянецька громада перебувала під окупацією російських військ 31 день. За цей час ворог тероризував та руйнував інфраструктуру регіону, в тому числі й медичну. Найбільш постраждалим медзакладом регіону була Тростянецька міська лікарня.

Медзаклад було тричі обстріляно росіянами, внаслідок чого значно постраждала будівля поліклінічного відділення, лікувального корпуса та технічного поверху з руйнуванням покрівлі. У медзакладі було повністю зруйновано покрівлю інфекційного корпусу та вибито 90 % вікон. Також було знищено медичне обладнання, автотранспорт та «швидкі». 

Завдяки спільним зусиллям місцевої влади, благодійної допомоги Міжнародного та Українського Червоного Хреста, а також закордонних фондів вдалося повністю відремонтовано дах лікарні. Надалі державним коштом планується проведення капітального ремонту будівлі поліклініки та дитячого відділення лікарні.

Источник: МОЗ

Exit mobile version