Site icon Главпост

Пацієнтів, які проходять реабілітацію, забезпечать допомогою соціального працівника

Наразі соціальний працівник є в складі мультидисциплінарних реабілітаційних команд 14 медзакладів. Кожен з таких фахівців може допомогти пацієнту з відновленням документів, проходженням ВЛК, МСЕК або оформленням довідки про обставини поранення.

Наразі проєкт працює в пілотному режимі на базі 14 медзакладів у різних куточках країни. Ініціатива реалізується за підтримки Програми розвитку ООН в Україні. Очікується, що після завершення «пілоту» та унормування законодавчої бази його буде розширено на всі медзаклади, які мають реабілітаційні пакети НСЗУ.

Всі соціальні працівники, залучені до роботи в реабілітаційних відділеннях, пройшли спеціальні навчальні програми від ПРООН. Тож мають широку експертизу, яка відповідає вимогам пілотного проєкту. Зокрема, вони опанували навички надання:

Залучення соціальних працівників на етапі надання реабілітаційної допомоги забезпечує послідовність та доступність соціальних послуг. Що своєю чергою сприяє ранньому виявленню складних життєвих обставин пацієнта та підвищує ефективність роботи з їх подолання і мінімізації наслідків. 

Функціонал соціального працівника доволі широкий й повністю відповідає викликам воєнного часу. Зокрема, такий фахівець може надати пацієнту вичерпну інформацію щодо:

Ще один напрям роботи соціального працівника – перша психологічна допомога. Він може надавати її як пацієнту, так і членам його родини. Також відповідний фахівець може надавати послуги посередництва, представництва інтересів, соціальної та соціально-трудової адаптації. 

Станом на початок липня 2023 року, соціальні працівники надали 579 консультацій. 

Довідка: ініціатива з залучення соціального працівника до складу мультидисциплінарних реабілітаційних команд впроваджується ПРООН у межах проєкту «Підтримка реабілітації людей з інвалідністю, спричиненою війною», за фінансової підтримки урядів Республіки Корея та Німеччини, а також у співпраці з Офісом Президента, Міністерством соціальної політики та Міністерством охорони здоров’я в Україні.

Источник: МОЗ

Exit mobile version