Site icon Главпост

МОЗ провело тренінг з МКФ для працівників інших міністерств та відомств

Міністерство охорони здоров’я України організувало тренінг «Цілі та базові засади застосування Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ)» для працівників міністерств та відомств, що разом із МОЗ залучені у підготовці до впровадження реформи, яка має змінити підходи до оцінки потреби людини з функціональними обмеженнями та надасть можливість забезпечити її всіма необхідними послугами. Реформування, зокрема, передбачає впровадження та використання МКФ фахівцями різних сфер.

МКФ – це стандартизована «мова» опису станів здоров’я, якою користуються у всьому світі. Вона визначає не лише компоненти здоров’я, а і пов’язані зі здоров’ям складові добробуту, такі як освіта та праця. Невіддільною частиною МКФ є цифровізація, що гарантує прозорість.

«Це навчання – про засади і базове використання МКФ – однієї із трьох основних класифікацій ВООЗ, якими послуговується світ. МОЗ вперше зібрало працівників міністерств, у колаборації з якими здійснюватиме згадану реформу, – щоб говорити однією мовою зі світом і, що називається, між собою, – задля людиноцентричності. Інакше кажучи, задля того, аби людину з функціональними обмеженнями максимально інтегрувати в життя, у наше суспільство», – зазначає лікарка-фізіотерапевтка, голова правління Всеукраїнського об’єднання фізичних терапевтів Тетяна Баришок, яка проводила тренінг.  

Таким чином, впровадження МКФ дає такі переваги:

Реформа зміни оцінки та забезпечення потреб людей з функціональними обмеженнями – складна, комплексна. Процес переходу на МКФ у багатьох країнах тривав роки, а інколи і десятки років. Вочевидь, вона впроваджуватиметься із  перехідним періодом. Проте вже є перші результати – у сфері реабілітації. Більш системні зміни – у методології експертних оцінок, моделях надання та фінансування послуг, цифровізації тощо – займуть більше часу.

Очікується, що комплексно система працюватиме з 2025 року. 

Источник: МОЗ

Exit mobile version