Site icon Главпост

Беленюк вимагає від Шмигаля та Гутцайта пояснити заборону Кабміну виступати українським спортсменам (відео)

Беленюк вимагає від Шмигаля та Гутцайта пояснити заборону Кабміну виступати українським спортсменам (відео)

Олімпійський чемпіон і народний депутат України Жан Беленюк закликає прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та  голову Національного олімпійського комітету Вадима Гутцйайта зібрати пресконференцію та роз'яснити рішення Кабміну, яке забороняє українським спортсменам брати участь у змаганнях, де будуть представлені атлети з росії чи білорусі.

Про це Беленюк закликав в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

Рішення Кабміну було досить неочікуваним, потрібно, щоб очільник Кабміну і очільник НОКу після подібних рішень виходили  на пресконференцію та роз'яснювали свою позицію, мотивацію, ціль до якої вона може призвести. Це для того, щоб спортсмени не дзвонили, зокрема мені, і не питали, а що робити, а яким чином нам бути, тому що з їхньої сторони це було сприйнято як той факт, що вони по суті, якщо міжнародні федерації будуть повертати росіян і білорусів, у них не буде змоги виступати на змаганнях.

Рішення уряду поширюється на усі змагання, включно з відбірковими стартами на Олімпійські ігри 2024 року в Парижі.

Хочу нагадати, що Міжнародна федерація боротьби вчора допустила представників росії та Білорусі. У нас наприкінці цього місяця буде чемпіонат європи, де думаю їх не буде, оскільки вони не змогли подати заявку. Але на вересневий чемпіонат світу, я так розумію, вони потраплять. А цей чемпіонат світу є відбірковим, аби потрапити на Олімпійські ігри. Наразі з цими ввідними, ми не потрапляємо на ліцензійний чемпіонат світу, який проходитиме у вересні. 

Жоден з українських спортсменів не хоче ділити ці змагання з представниками росії та Білорусі. Стояти з ними на одному п'єдесталі, тиснути руки, не дай Боже, або іще щось подібне.

Детального роз'яснення, як діятиме заборона українського уряду, немає. На одному й тому ж старті можуть проходити змаганнях в особистих та командних стартах – невідомо, чи поширюватиметься заборона на увесь турнір.

Міжнародний олімпійський комітет дав нові рекомендації міжнародним федераціям. І таким чином зняв з себе відповідальність і поклав їх на плечі різноманітних федерацій. А у цих федерацій абсолютно різне ставлення до росіян і білорусів. 

Якщо раніше у нас був один орган з допомогою якого ми могли комунікувати, доносити нашу позицію, і левова частка міжнародних федерацій прислухалася і не давала зеленого світла щодо допущення росіян, то наразі ми бачимо, різні історії в різних федераціях. І нам тепер буде набагато складніше. І це ми вже бачимо. Позавчора Міжнародна федерація тхеквондо, вчора Міжнародна федерація спортивної боротьби допустили росіян. І це буде як сніжна лавина накопичуватись…

Спортсмени точно проти того, щоб брати участь в одних змагання з росіянами і білорусами. З іншого боку Олімпійські гри – це найважливіші змагання для кожного спортсмена.

Я думаю, було б правильно, якби Кабмін, приймаючи таке рішення – правда не знаючи наскільки вони з юридичної точки зору коректні, бо це втручання в автономію спорту – виходив з роз'ясненнями. Тим не менш, рішення є. 

По материалам: Подробности

Exit mobile version