Site icon Главпост

СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Павлу (відео)

СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Павлу (відео)

Служба безпеки зібрала обґрунтовану доказову базу щодо причетності колишнього настоятеля Києво-Печерської Лаври Павла (Петра Лебідя) до розпалювання релігійної ворожнечі, виправдовування і заперечення збройної агресії рф проти України. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Встановлено, що Лебідь у своїх публічних виступах неодноразово ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них, а також робив заяви, котрі виправдовували чи заперечували дії країни-агресора. Це підтвердила й ініційована Службою безпеки судово-лінгвістична експертиза.

На підставі зібраних доказів Лебідю повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань) та ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

1 квітня 2023 року, близько 7:30, працівники СБУ вручили підозру наміснику Києво-Печерської Лаври митрополиту Вишгородському і Чорнобильському Павлу, повідомляється у заяві Києво-Печерської Лаври.

На що владика-намісник відповів так: "Я засуджував, засуджую і буду засуджувати всякі спроби проти нашої держави і те, що зробила Росія, Путін – це ні в якому випадку не виправдовується. Я вам казав, і я завжди стояв, стою і буду стояти на захисті своєї Батьківщини".

Наразі у будинку намісника Києво-Печерської Лаври проводять обшуки. На 12 годину владику викликали на допит. Після чого буде вирішуватись питання про обрання міри запобіжного заходу.

Нагадаємо, що у 2022 році Служба безпеки України розпочала комплексні контррозвідувальні та безпекові заходи (понад 40) у церковному середовищі УПЦ, які відбувалися для припинення деструктивної діяльності проросійськи налаштованого духовенства.

У результаті заходів, проведених СБУ, порушено 61 кримінальне провадження стосовно 61 священнослужителя. Загалом суди вже винесли 7 вироків стосовно окремих кліриків, які стали на бік ворога, у т.ч. 2 з них було використано в обміні на наших військовослужбовців.

За матеріалами спецслужби запроваджено санкції стосовно 17 функціонерів УПЦ, а майже 250 клірикам рпц заборонено в’їзд в Україну.

Також припинено громадянство України 19 священнослужителям УПЦ, громадянам країни-агресора, ініційовано примусове повернення до країни походження клірикам церкви, 2 громадянам рф.

По материалам: Подробности

Exit mobile version