Site icon Главпост

Як у Бельгії оформити тимчасове житло і 750 євро виплат

Як у Бельгії оформити тимчасове житло і 750 євро виплат

Тимчасовий захист у ЄС для українців продовжили до березня 2024 року. В'їхати можна з будь-яким документом через сухопутний кордон.

Українці, які тікають від війни, у разі закордонного паспорта можуть надати будь-який інший документ, що посвідчує особу. Втім, без біометричного паспорта українцям дозволено в'їжджати лише через сухопутний кордон. А от через бельгійські аеропорти та морські порти вїзд дозволений лише із закордонним паспортом.

Також можна не турбуватися про сертифікат вакцинації від COVID-19 – обмеження у зв'язку з пандемією скасовані.

Якщо вирушати у Бельгію з домашніми тваринами, вони повинні мати чип, довідку про безпечний титр на сказ та ветпаспорт міжнародного зразка.

У день прибуття до країни українці можуть скористатися правом безкоштовного проїзду в мережі поїздів SNCB. Для цього необхідно пред'явити квиток DB "Helpukraine" або свій український паспорт, ID-картку, чи інше посвідчення особи.

Куди звертатися для оформлення захисту?

Федеральна міграційна служба створила Реєстраційний центр для громадян України у Брюсселі, за адресою:

Якщо прибути у Бельгію, коли центр не працює, на залізничному вокзалі в Брюсселі знаходиться офіційний представник Червоного Хреста, який допоможе зареєструватися.

У центрі реєстрації видадуть універсальний квиток Fedasil Bulk Ticket, який дозволить безкоштовно переїхати до майбутнього місця мешкання у Бельгії.

Легально жити та працювати у Бельгії можна із додатком Annexe 15/Bijlage 15 (додаток 15) та дозволом на тимчасове проживання типу А:

Дозвіл на тимчасове проживання в Бельгії типу А видається терміном на один рік. Він надає доступ до соціального захисту (медичне страхування, грошові виплати на утримання, навчання у школах, психологічна допомога).

Фінансова допомога українським біженцям

Українці, які отримали тимчасовий захист у Бельгії, можуть претендувати на грошову допомогу. Розмір виплат залежить від складу сім'ї.

Сума допомоги становить:

Однак загальна сума виплати на місяць не може перевищувати 1560 євро на сім'ю.

Для оформлення заявки треба звернутися до найближчого центру соціального забезпечення OCMW/CPAS з паспортом та довідкою про оформлення захисту (карту А або довідка Annexe 15/ Bijlage 15).

По материалам: Подробности

Exit mobile version